Nejoblíbenějším českým ekoautem se stalo Mitsubishi Outlander PHEV

Nejoblíbenějším českým ekoautem se stalo Mitsubishi Outlander PHEV
  • Nejen nejoblíbenější, ale také nejprodávanější plug-in hybridní model v celé Evropě je Mitsubishi Outlander
  • Porazil například Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid či Škodu Octavii G-TEC

Jako nejoblíbenější sériově vyráběné autem s alternativním pohonem zvolili Češi v anketě ECOCAR japonské plug-in hybridní SUV Mitsubishi Outlander. Vítěz získal 20 % všech hlasů. „Vítězství v anketě si velmi vážíme. S motorsportem se vždy pojí špičkové automobilové technologie. Právě takový je Outlander PHEV – prémiový vůz kombinující hybridní technologii s dobrým dojezdem na baterie, možností dobíjení a všemi výhodami vozu SUV. Jak je vidět, veřejnost i odborníci to umí ocenit,“ řekl po vyhlášení Kamil Šilhavý, generální ředitel Mitsubishi Motors.

ECOCAR je v rámci nejstarší české motoristické ankety Zlatý volant zcela novou kategorií. Celkem bylo nominováno 41 vozů, které musely splňovat tři základní kritéria: nominované auto disponuje alternativním pohonem, je sériově vyráběné a v roce 2019 ho v Česku lze koupit. Nejoblíbenější ekoauto volila pouze veřejnost v transparentním dvouměsíčním internetovém hlasování. „Celkem se rozdělilo 780 platných hlasů. Pro první ročník to považujeme za úspěch. Je vidět, že veřejnost téma ekomobility zajímá,“ řekla po vyhlášení šéfka pořádající agentury POZITIF Jana Svobodová.

Vítěz Mitsubishi Outlander PHEV představuje unikátní kombinaci dvou elektromotorů pohánějících přední a zadní nápravu a spalovacího benzinového motoru s generátorem. Díky tomu dokáže jezdit úsporně a ekologicky ve městě a současně dosahuje vynikajícího kombinovaného dojezdu až 880 km. Maximální výkon je až 224 koňských sil a kombinovaná spotřeba jen 1,8 l / 100 km. Pohonný systém disponuje inteligentním systémem jízdních režimů: čistě elektrické jízdy s dojezdem více než 50 km, sériového, generátorem podporovaného a paralelního výkonného hybridního pohonu.

Na druhém místě se umístilo nejvýkonnější sériově vyráběné Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid, které se na stovku dostane za 3,4 vteřiny. Masivní výkon dává tomuto vozu kombinace čtyřlitrového osmiválce o výkonu 550 k (404 kW) původem z modelu Panamera Turbo a elektromotoru, který přidává dalších 136 k (100 kW). Celkový výkon není kvůli odlišným otáčkám prostým součtem a činí 500 kW / 680 k.

Do trojice nejpopulárnějších ekologických aut se probojovala také domácí škodovka s modelem Octavia G-TEC s pohonem na zemní plyn CNG s motorem 1,5 TSI o výkonu 96 kW a dojezdem 480 km čistě na zemní plyn. Vybavena je třemi nádržemi, které společně pojmou 17,7 kilogramů CNG. Objem třetí nádrže na benzin je 11,8 litru. Rozdíl mezi druhým a třetím v pořadí byl pouhých 12 hlasů.

Technické parametry Mitsubishi Outlander (2018) PHEV Instyle

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 695 × 1 800 × 1 710 mm, 1 935 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: 4×4
Výkon165 (99 + 130) kW, 224 (135 + 177) koní, točivý moment: 211 Nm / 3 300 ot/min
Baterie13,8 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 20 kW, palubní: 3,7 kW, konektory: CHAdeMO, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,9 kWh / 100 km
Cena od1 179 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze