Nejhezčí elektro-Škoda naživo: Enyaq Coupé je elegán, v RS verzi i sporťák

Video
Nejhezčí elektro-Škoda naživo: Enyaq Coupé je elegán, v RS verzi i sporťák
Fotografie: Vojtěch Dalekorej, fDrive.cz
  • Enyaq Coupé jsme si prohlédli přímo na světové premiéře v Praze
  • Překvapí prostorností i na hlavu na zadních sedadlech
  • K dispozici je i vrcholná ostře vyhlížející verze RS

Škoda dnes na světové premiéře v Praze představila druhou karosářskou verzi svého elektromobilu Enyaq, a to elegantnější Coupé. Kromě elegantnějších linií dostává do vínku lepší základní výbavu, pořídíte ji minimálně ve verzi 80 (tedy verze s menší baterií k dispozici nebude) a má mnohá softwarová vylepšení, která dorazí formou bezdrátového nabíjení i na současné Enyaqy. Za vše jmenujme třeba výrazně rychlejší nabíjení, battery management nebo četná vylepšení v infotainmentu. Enyaq Coupé budete moci mít i ve verzi RS s výkonem bezmála 299 koní. Kompletní novinky jsme vám ostatně shrnuli v tomto našem článku.

Elegantní Škoda ENYAQ Coupé RS iV je tady: Tady je vše, co potřebujete vědět!

My jsme na premiéře pochopitelně nemohli chybět, přinášíme vám tak živé fotografie a první dojmy.

Podle komunikační kampaně se první kupé značky Škoda po 32 letech odkazuje na legendární typ 110 R, který se mj. nabízel v podobné zelené barvě

Enyaq Coupé vypadá v reálu ještě lépe než na fotografiích. Oblá střecha, která vyžaduje obzvlášť citlivou práci na designu, aby nepůsobila nepatřičně, zde zapadla do ladného celku jedna radost. Karoserii to skutečně sluší a zdá se, že svůj účel, tedy nabídnout exkluzivnější vzhled a pocit vyšší hodnoty, splní bez problémů. Záď vypadá velmi esteticky a relativně úzká světla se na ni hodí lépe než v případě SUV, na jehož rozměrných pátých dveří poněkud opticky zanikají.

Třešničkou bude standardní skleněná střecha a pomůže i nová, exkluzivní barva Mamba green, která je vyhrazena pro model RS a znamená nejen návrat donedávna zcela opomíjené zelené barvy do mainstreamového segmentu, ale také další zvýraznění beztak nápadných křivek. Nechybí ani křišťálová maska, kterou už známe z prvních Enyaqů, pro verzi RS ale bude standardem, stejně jako snížený podvozek a exkluzivní kola s aerodynamickými kryty.

Nápadité detaily si vytvářejí svůj vlastní nový stylový svět, starší typy Škodovek se v nich poznávají jen obtížně

Interiér se až na několik nezbytných detailů od výchozího SUV nijak neodlišil, ostatně hlídači nákladů by něco takového v dnešní složité době asi jen těžko připustili. To už ale neplatí o novém RS, které ve vyšlechťování salónu zašlo ještě dál než sportovně laděná Sportline, již známá z konvenčního Enyaqu. Palubní deska je například částečně pokrytá alkantarou, která kryje i sedadla, dokonce v perforované verzi. Vše podtrhuje obšití kontrastní zelenou nití, kterou nacházíme nejen na povedených sportovních anatomických sedadlech, ale i na zmíněné palubce a také věnci volantu, koberečcích a středové konzoli s loketní opěrkou. Dnešní doba přeje logům, a tak je, kromě obvyklých míst, nacházíme i na opěradlech sedadel a spodku asymetrického volantu.

Nejvíce zvědaví jsme byli na posez vzadu, přeci jen příklady některých čtyřdveřových kupé, v nichž vzadu dospělý nevztyčí hlavu, dostatečně varují. Jenže zadní místa příjemně překvapila. I řidič o výšce 185 cm, pokud si sedne sám za sebe, tak má nejen královskou porci centimetrů pro kolena (na což jsme u MEB už zvyklí), ale bez problémů se vejde i jeho hlava. A to také díky vybrání pod oknem. Díky rovné podlaze se snadno vejde i pátý pasažér, takže očekávání o stále velmi dobré praktičnosti kupé verze byla naplněna. V RS navíc cestující ve druhé řadě čeká příjemný pohled na podařená sedadla.

Interiér se v maximální míře podobá výchozímu SUV, příliš neutrpěl ani tvar a objem zavazadelníku

Další netrpělivé otázky v hlavě vyvolávalo pomyšlení, jaký kufr se podařilo pod sníženou záď umístit. Leccos samozřejmě naznačila už papírová čísla (570 litrů základní objemu podle VDA je jen o 15 litrů méně než u SUV), ovšem pohled naživo ukázal, že se není čeho bát. Pochopitelně je třeba počítat s nižší využitelnou výškou v zadní části, kvůli niž nenaložíte třeba nerozloženou skříň, ale objemu je dost. Hluboká schránka u nárazníku stejně jako SUV supluje chybějící „frunk“, kabely i s nabíječkou se do ní vejdou bez nejmenšího problému. Při cestě na dovolenou však budete u AC nabíječky část zavazadel vykládat.

Technika, usazená na platformě MEB, se shoduje s výchozím SUV. Týká se to i výkonů a naladění pohonu. Zákazníci v našich končinách si však budou muset nechat zajít chuť na základní verzi 60 s menší baterií a slabším motorem, s níž jsme sice jezdili na nedávné novinářské prezentaci zamaskovaného prototypu, avšak Škodovka nyní oficiálně oznámila, že pro náš trh určena není, ač se jinde prodávat bude. Menu tedy bude začínat zhruba uprostřed nabídky SUV, konkrétně u zadopohonové verze 80 s elektromotorem 204 koňmi a baterií o kapacitě 77 kWh netto (82 kWh brutto). A do doby uvedení SUV RS také bude pokračovat výše, konkrétně až k výkonu 299 koní, již známému z ID.4 GTX. Středem nabídky bude 80x 265 k, která u SUV zatím nabídku uzavírá.

Kupé Enyaq RS je totiž nejvýkonnější sériovou Škodovkou všech dob. Není bez zajímavosti, že elegantnější verze měla být představena jako první, což předznamenával i koncept Vision iV. Ten byl mimochodem výsledné sériové vizáži velice podobný a přes použití několika efektních detailů znovu dokázal, že se vyplatí škodovácké koncepty bedlivě sledovat. Jenže koncernová režie nakonec rozhodla jinak a výsledné SUV nakonec dostalo přednost. A také více než roční náskok.

Ambassadorem Enyaqu Coupé se stala elegantní a krásná dáma Aňa Geislerová

Dejte nám v diskuzi pod článkem vědět, jak se vám nový Enyaq Coupé líbí, a zda preferujete tuto nebo původní SUV variantu.

Technické parametry Škoda Enyaq Coupé iV (2021) RS iV

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 653 × 1 879 × 1 621 mm, 2 001 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon220 kW, 299 koní, točivý moment: 460 Nm
Baterie82 kWh (77 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 135 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14,1 kWh / 100 km
Cena od1 704 900 Kč
Diskuze ke článku
Kolářovi Martin
Kolářovi Martin
Naposledy upraveno: 31. 1. 2022 22:55
Napíši jen toto- elektro vozidla jsou totálně marný. Koukněte se na srovnávač BMW, TESLA, AUDI. A stále nám to cpou. Auta úplně k ničemu s polovičním dojezdem v zimě a po pár tvrdých akceleracích v běžném provozu přijdete o 5-10% kapacity baterie, protože se chcete vytáhnout před nějakou roštěnkou. A co je úplně nejvíc-je ta za všech okolností protěžována Škodovka. I kdyby vylezla s úplným a nalakovaným h...nem tak se všichni redaktoři, novináři a odborníci po se.. !!! Už nevědí jak nám tuto samohybu nacpat. Ano-být pátým v ulici co má Škodu.

Jinak pro ty co mi tu napíší co mám já ? OPEL INSIGNIA GSI 2.0 TURBO 230 K 4X4 AT9. Boží poježdění co ujede na sport program PH-BR-PH NA JEDNU NÁDRŽ. A chudinky v ID se klepou, aby dojeli na Humpoleckou elektro stanici a mrzli venku při tom svým nabíjení. No a hlavně ta ekologie. Především. Jen si to tu nalháváte a plácáte se po zádech jak děláte eko. Ani to nejde prodat do druhý ruky. S kapacitou 70-80% baterie to nikdo nechce. No a co s baterií ???? Po životnosti ???? Ano- nevyřešeno..... Takže ? Kde je škoda ? ANO-ŠKODA MLUVIT.

Jen kecy kolem design, barva, alkantara, kufr jako vždy, litry v kufru jako vždy. HM, ale co váha 2000 tuny ? A co dojezd ? Jaký má vůz podvozek ? na ty čeká silnice ? Cenu ani radši neuvedou: To bude tak 1 500 000 holá verze- ta předváděna tak kolem Dvojčičky. Tak všichni skalní utíkejte v době krize a zdražování a zvyšujících se nákladů do Showroomu a kupte si tu nádheru za tu cenu. Až nebude na splátky tak si můžete jen tu nablýskanou přední masku pohladit. Tou se najíte.
Jakub
Jakub
Jak je to s těma bateriemi? Mluví se o Catlu... Bude mít normální a kupé jiné baterie? Je jiné složení, bude stejné nabíjení u verzí s LG i Catlu... Atd. Teda dává mi to smysl, pokud chtějí navýšit dodávky baterií. Ale jak to bude pro uživatele.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze