Naživo jsme prozkoumali elektrickou Toyotu bZ4X. Známe ceny i parametry

Kompletní představení a video
Naživo jsme prozkoumali elektrickou Toyotu bZ4X. Známe ceny i parametry
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • K dispozici jsou dvě verze s odlišným dojezdem a pohonem náprav
  • Standardem je bohatá výbava či 11kW palubní nabíječka
  • Výkonnější provedení nabídne 218 koní
  • Automobilka prodává BZ4X za zajímavou akční cenu 990 000 Kč

Model bZ4X je vůbec prvním, který nese označení BZ = Beyond Zero. První plně elektrické SUV od Toyoty, které velikostně odpovídá například Škodě Enyaq iV, jsme si mohli poprvé podrobně prohlédnout na české novinářské premiéře. K dispozici jsou dvě varianty, které se odlišují pohonem přední/obou náprav. Naopak baterie je jen jedna a nabídne využitelnou kapacitu 64 kWh. To s lehčí nohou bude dostačovat na dojezd okolo 350 km v případě varianty 4×4 a přes 400 km v případě předokolky.

Toyota BZ4X – první dojmy

Toyota bZ4X s délkou 4,7 metru a typicky japonským designem přijíždí na platformě e-TNGA s baterií v podlaze a velikostně zapadá mezi modely RAV4 a Highlander. Auto na silnici rozhodně nepřehlédnete. Masivní plastové blatníky, futuristická příď a výrazná záď s prohnutými světly dávají tušit, že tady se hledí do budoucnosti. Zároveň je ale design typicky „toyotovský“, ostatně zástupci automobilky se netají tím, že tento elektromobil vzniknul pro stávající majitele Toyot, kteří chtějí udělat krok vpřed do doby čistě elektrické, ale co nejvíce věcí chtějí mít tak, jak je znají ze svých hybridních aut po dlouhá léta.

Čistě elektrická platforma zaručuje, že třeba prostor pro nohy cestujících na druhé řadě sedadel dosahuje hodnoty 1 000 mm. To je dle Toyoty nejlepší hodnota napříč celou třídou. Je pravda, že na zadních sedadlech je skutečně hodně prostoru, na druhou stranu plně srovnatelně například právě s Enyaqem. Horší je to s místem na hlavu – pokud máte nad 185 cm, budete vzadu narážet hlavou o strop. Podprůměrný je také kufr, který je se svým objemem 450 litrů výrazně menší než u konkurenčního Enyaqu nebo Volkswagenu ID.4. Pozitivní naopak je, že sklon zadních sedadel lze měnit ve dvou stupních podle toho, zda chcete mít větší komfort na sedadlech, nebo více místa v kufru. Auto nemá „frunk“.

Typický japonský duch na vás dýchne na místě řidiče. Na dveřích a v okolí stanoviště vládnou měkčené plasty, stříbrné pásky a klavírní lak na stření konzole. Je vidět, že se Toyota snažila minimalizovat tlačítka, přesto zde některá nalezneme a například dedikované tlačítko Snow je podle nás zcela zbytečné. Volant je poset tlačítky a v budoucnu se má v kabině objevit kromě tohoto klasického volantu taktéž tzv. knipl s progresivním převodem, který jsme mohli vidět již dříve u Lexusu RZ.

Toyota bZ4X

Výbava bZ4X standardně zahrnuje 12,3" displej infotainmentu, OTA aktualizace, vylepšený balík bezpečnostních systémů Toyota Safety Sense 3.0 anebo asistent pro jízdu v křižovatce. Výrobce přinese také digitální klíč v mobilu, na ten si ale budeme muset počkat do poloviny příštího roku. Naopak zájemci head-up displej musejí počítat s tím, že tento prvek se do výbavy nedostane, a to ani za příplatek. Náhradou je vysoko umístěný palubní displej před řidičem, který ho díky svým zobrazovacím schopnostem částečně nahrazuje.

Toyota bZ4X

Záruka milion kilometrů na baterii

Nabíjecí port je za pravým předním kolem. Palubní nabíječka u aktuálních aut z modelového roku 2023 má výkon 11 kW, starší loňské vozy ale disponují pomalejší dvoufázovou nabíječkou s výkonem 7 kW. Rychlonabíjení baterie, jejímž dodavatelem je Panasonic, je možné poměrně solidním výkonem 150 kW, ten ale poměrně rychle padá a oproti konkurenci je tak nabíjení z 10 na 80 % za 31 minut mírně horší, ale stále patří ke slušným hodnotám.

Hodně netradiční je pak omezení DC nabíjení, které lze uskutečnit opakovaně maximálně 3,8krát během 24 hodin. Kdo třeba pojede do Chorvatska, kvůli opakovanému nabíjení bude muset počkat dalších 24 hodin, než se vůz „zregeneruje“ a opět nabídne plný nabíjecí výkon a možnost dočerpat rychle další energii. Kdo bude i tak chvátat, bZ4X bude schopno nabíjet výkonem maximálně 35 kW, což ale zástupci značky rozhodně nedoporučují. Odměnou za tento protekcionistický přístup je doslova ultimátní záruka na baterii, která činí milion kilometrů/10 let. Toyota garantuje, že po tuto dobu neklesne kapacita baterie pod 75 %. Aby byla záruka uznána, musí majitel každý rok navštívit servis na speciální prohlídku baterie. Tento úkon stojí dle vyjádření zástupců automobilky v řádu stokorun. Pokud byste prohlídky neabsolvovali, nastoupí standardní záruka 8 let/160 tisíc kilometrů tak, jak ji známe od konkurence.

Toyota bZ4X

Podle oficiálních údajů WLTP dojezd verze s pohonem předních kol činí 516 km, čemuž odpovídá spotřeba energie 14,3 kWh/100 km. Pro bZ4X s pohonem všech kol činí oficiální dojezd 470 km při spotřebě 15,8 kWh/100 km. Mimochodem se Toyota chlubí i tím, že zejména verze 4×4 se hodí i do lehčího terénu a brodivost činí půl metru. Oproti konkurenci tak Toyotě citelně chybí 10 až 15 kWh. Kdo hledá SUV s co nejdelším dojezdem, vypadává mu Toyota ze hry.

Akční cena pod milion je velmi lákavá

A jak je na tom japonská novinka s cenami? Základní provedení s pohonem předních kol a výbavou Comfort vyjde na 1 290 000 Kč, což je zejména v porovnání s konkurencí sebevědomá cena. Je tu ale jedno velké a lákavé ale. Toyota totiž zároveň prodává loňské modely z roku 2022 (se slabší palubní nabíječkou) za 990 000 Kč, tedy se slevou 300 tisíc korun. To už je velmi zajímavá částka za dobře vybavené auto této velikosti.

Náročnější mohou sáhnout po verzi s pohonem obou náprav a výbavou Prestige za 1 365 000 Kč. Nejvyšší provedení Executive vychází dle českého ceníku na 1 480 000 Kč. Pokud vám ale stačí loňský modelový rok, opět můžete zvolit vozy se slevou 300 tisíc Kč.

Technické parametry Toyota bZ4X 4WD

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 690 × 1 860 × 1 650 mm, 2 075 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon160 kW, 218 koní, točivý moment: 336 Nm
Baterie71,4 kWh (64 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 150 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 445 km
Cena od1 365 000 Kč
Diskuze ke článku
Jan Novák
Jan Novák
820 bez daně je už konkurenceschopná cena, super. Jen zase dokola...64kWh je (i podle spritmonitoru) na reálný průměrný dojezd 280km v létě po okreskách, 220 po dálnici nebo 180 po dálnici v zimě. Jo sem tam se k tomu dá přičíst 10% při nabíjení na 100% místo na 90 a v nozové situaci dalších 10%, že pojedete fakt 100-0%. Ale běžný režim viz výš. A to je fakt strašně málo na pojížďky i delší trasy.
Petr Jahoda
Petr Jahoda
64 kWh je málo přidejte 30 kWh a AC dobíjení 22 kW.
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 15. 10. 2023 23:04
Bohužel to žere zvláště v chladu hodně, zřejmě špatné topení a horší účinnost pohonů. I v testech Bjorna už při 6°C se už při 120 km/h dostává přes 29 kWh/100 km, což je dojezd 220 km, tedy 130 km/h bude pod 200 km., jak tady kolega píše a to není žádná zima 6°C, což teprve -10°C. Prakticky při stejné teplotě 7°C má Enyaq 80 o 20% menší spotřebu. Budou si muset udělat reparát.
Radek Skrbek
Radek Skrbek
Tak si to shrňme. Velikost baterie - na prd. Dojezd lež malý - na prd. Rychlost DC nabíjení pomalý - na prd. 400 V systém - na prd. Přední náhon - na prd. Malý kufr - na prd. Málo místa nad hlavou - na prd. Malý display - na prd.
Cena? Podobná jako konkurence h na prd.

Vědí vůbec v Toyotě že už jsme v 21. století?

Jak může mít vůbec jedno auto tolik ministrů najednou? To jsem ještě neviděl.
Tohle si může koupit jediné blázen.

Nicméně abych jen nekritizoval. Tak cena toho loňského modelu pod milion může být pro někoho zajímavá. Ale to je asi tak všechno.

Přijít s tímhle autem před 5 lety tak si bomba, ale dnes? To jako vážně?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze