Návrat lidového elektromobilu, Scania investuje do nákladních elektromobilů a další

fNews #163
Návrat lidového elektromobilu, Scania investuje do nákladních elektromobilů a další
Fotografie: Scania
  • Volkswagen vrátí do výroby městský lidový elektromobil e-Up
  • Scania postaví velký polygon pro testování elektrických kamionů
  • E.ON spustil svůj první ultrarychlý nabíjecí hub

Vítejte u dalšího dílu fNews, ve kterém každý týden probíráme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na návrat lidového elektromobilu, přípravu na elektrické tahače a nový ultrarychlý nabíjecí hub.

fNews #163 – Návrat lidového elektromobilu, Scania investuje do nákladních elektromobilů a další

Podcast v audio formě

Stejně jako před týdnem začneme v Německu. Tentokrát ovšem na opačném konci cenového spektra. Volkswagen si totiž uvědomil, že levný elektromobil do města je na trhu potřeba a na ID.1 a ID.2 si zákazníci ještě pár let počkají. Proti velmi úspěšné Dacii Spring tedy znovu vrací do hry Volkswagen e-Up. Primárně to bude v Německu, ale možná se dočkají i čeští zákazníci. Škodovka, která prakticky stejné auto prodávala jako Citigo iV, se ale k návratu lidového elektromobilu do nabídky nechystá.

Od malých elektromobilů se přesuneme k obřím do Švédska. Scania totiž chce být lídrem v oblasti elektrifikace kamionů. Při vývoji je důležité testování, a proto Scania plánuje postavit zcela novou zkušební trať, na které bude testovat autonomní a elektrifikovaná vozidla. Na projekt vyčlenila miliardu švédských korun, což je v přepočtu více než 2 miliardy českých korun.

Nakonec se tradičně podíváme na novinky v oblasti nabíjecích stanic. U Lovosic E.ON otevřel svůj první nabíjecí hub, který je složen pouze z ultrarychlých nabíjecích stanic. Jde o dva stojany Alpitronic Hypercharger o výkonu 150 kW a jeden ABB o výkonu 175 kW. Poslední jmenovaný však je možné v budoucnu rozšířit až na 350 kW. Na aktuální stav nabíjecí infrastruktury se můžete podívat v naší mapě nabíjecích stanic.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze