Zákaz prodeje spalovacích motorů, elektrický tahač Scania a nové nabíjecí stanice

fNews #178
Zákaz prodeje spalovacích motorů, elektrický tahač Scania a nové nabíjecí stanice
Fotografie: Scania
  • Evropský parlament schválil zákaz prodeje aut se spalovacím motorem
  • Scania představila novou řadu elektrických tahačů
  • ČEZ má již 400 nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku

Vítejte na 178. dílu fNews. V tomto pořadu každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na schválený zákaz prodeje aut se spalovacím motorem. Dále na elektrické tahače Scania nebo novinky z oblasti nabíjecích stanic.

fNews #178 – Zákaz prodeje spalovacích motorů, elektrický tahač Scania a nové nabíjecí stanice

Podcast v audio formě

Začneme u novinky, která otřásá internetovými diskuzemi. Zákonodárci Evropského parlamentu ve středu odhlasovali zákaz prodeje nových benzinových a naftových automobilů v EU od roku 2035. Zatím ale není důvod k panice, kterou můžeme sledovat v internetových diskuzích. V tuto chvíli neznáme konkrétní podobu tohoto zákona. O té se bude teprve jednat a je možné, že spalovací motory v části aut zůstanou, ale nebudou jezdit na fosilní paliva z ropy, nýbrž pouze uhlíkově neutrální syntetická paliva. Vývoj budeme průběžně sledovat a informovat vás o něm. Do komentáře nám můžete napsat, co si o tom myslíte vy. Je toto správný krok, nebo by to politici měli nechat na přirozeném vývoji?

Přechod na elektromobilitu řeší i automobilky včetně výrobců nákladních automobilů. Jedním z nich je Scania, která představila novou řadu elektrických tahačů s baterií o kapacitě 624 kilowatthodin a dojezdem až 350 kilometrů. Ano, není to řešení pro dálkovou kamionovou dopravu a je otázka, zda tam bude bateriový elektromobil nejlepším řešením, ale na regionální přepravu je to naprosto dostačující.

Zakončíme u možností nabíjení v Česku. Největší síť nabíjecích stanic, konkrétně ČEZ, hlásí spuštění čtyřsté nabíjecí stanice ve své síti. Ta je v areálu POP Airport v Tuchoměřicích u Prahy, konkrétně na parkovišti u obchodního centra. Tam vyrostly rovnou tři rychlonabíjecí stojany s 50 kW doplněné dalšími dvěma s výkonem 2× 22 kW. Aktuální stav nabíjecí infrastruktury naleznete v naší mapě nabíjecích stanic nebo v mobilní aplikaci Kde Nabít.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze