Evropský parlament chce každých 60 kilometrů nabíječku pro elektromobil

7
Evropský parlament chce každých 60 kilometrů nabíječku pro elektromobil
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Stavět se mají začít nabíjecí stanice pro těžká nákladní vozidla a autobusy
  • Na hlavních tazích po EU mají být každých 60 km nabíjecí stanice pro osobní vozy

Dopravní výbor Evropského parlamentu představil své návrhy na urychlení rozšiřování infrastruktury nabíjení a doplňování paliva do vodíkových vozidel. Poslanci se shodli na stanovení minimálních závazných národních cílů pro zavádění infrastruktury pro alternativní paliva a požádají země EU, aby do roku 2024 předložily svůj plán, jak toho dosáhnout.

Výbor pro dopravu požaduje, aby byla na hlavních tazích v EU do roku 2026 k dispozici každých 60 kilometrů nabíjecí stanice pro elektromobily. Dokonce se nemá jednat o jediný stojan, ale skupinu více stojanů na jednom místě. Stejná podmínka bude platit i pro dobíjecí stanice určené výhradně pro dobíjení elektrifikovaných nákladních vozidel a autobusů, ale pouze na hlavních sítích TEN-T. Kromě toho se mají do roku 2028 objevit vždy dva nabíjecí body na všech odpočívadlech sítě TEN-T, které budou určené pro nabíjení elektrických nákladních aut.

Vodíková stanice bude každých 100 km

Podle nového návrhu se mají začít stavět rychleji i vodíkové stanice v okolí hlavních evropských tahů. Odpovídající čerpací stanice mají být k dispozici každých 100 kilometrů. Výbor tím jde nad rámec požadavku Evropské komise. Ta předpokládala, že do roku 2031 bude vodíková čerpací stanice každých 150 kilometrů. Nyní chce výbor každých 100 kilometrů a již v roce 2028.

Diskuze ke článku
Tomáš Čermák
Tomáš Čermák
Paradni zprava.
Denys Khanzhyiev
Denys Khanzhyiev
Dobre ale 60km je moc. Takova hustota vyzaduje peclive planovani cesty u modernich aut.
Coz neni vhodny pro masove vyuziti BEV.
Anebo museli by auta mit dalnicny doezd 600km. Mozna tomu tak bude. Zatim to tak neni. Ted' to je 250 az 350km. Takze ta sit' musi mit hustotu 25km, minimalne 4 stojany pri dnesni urovni adopci. S vyhledem musi mit 10 az 20 stojanu. Na kazde strane dalnici. Minimalne 150kW. A jeste nejakou kontrolu ze to funguje a nekdo o te stojany se stara. Take musi byt pozadovana moznost platby beznou bankovni kartou.
Pak to bude vypadat rozumne.
Kdyz delame to vyhledove na dojezd 600km, pak rezervovat misto a prikon pro minimalne 20 stojanu, a 300kW pro stojan. Ionity je k tomu blizko ale ma malo stojanu a hustota take vyzaduje peclive planovani zatim.
Martin Šafránek
Martin Šafránek
Ideálně každých 20-30km..
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Kdo to zaplatí??
1. Na to co se plánuje už peníze dávno jsou...
2.vzpominam si jak paní Merkel dávno před válkou na Ukrajině říkala že PHM budou za 50 Kč a víc....tak stačí chvíli přemýšlet

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze