ČEZ otevřel jubilejní nabíjecí stanici a potvrdil pozici jedničky na trhu

3
ČEZ otevřel jubilejní nabíjecí stanici a potvrdil pozici jedničky na trhu
Fotografie: ČEZ
  • ČEZ provozuje největší síť veřejných nabíjecích stanic v Česku
  • Právě zprovoznil 400. stanici a do roku 2025 jich chce mít dvojnásobek
  • Začíná budovat i ultrarychlé nabíjecí stojany

Zástupci ČEZu spolu s ministrem dopravy Martinem Kupkou slavnostně otevřeli 400. veřejnou nabíjecí stanici ČEZ. Ta vyrostla v areálu POP Airport v Tuchoměřicích u Prahy, konkrétně na parkovišti u obchodního centra. Tam vyrostly rovnou tři rychlonabíjecí stojany 50 kW doplněné dalšími dvěma s výkonem 2× 22 kW. Doplnily tak síť stojanů u dálnice D7 vedoucí severozápadním směrem z Prahy.

ČEZ má v současnosti největší pokrytí nabíjecími stanicemi v Česku a navíc jej dále rychle rozšiřuje. Jen během letoška má přibýt více než sto stojanů a v roce 2025 jich má v rámci programu Čistá Energie Zítřka stát už osm set. ČEZ letos očekává prolomení hranice čtyř milionů kilowatthodin odebrané energie a loni zahájil výstavbu ultrarychlých stojanů s výkony 150 až 180 kW. Pět jich v tuto chvíli již funguje u dálnice D1 v Průhonicích. Síť ČEZ je unikátní také tím, že více než 80 % tvoří rychlé nabíjecí stojany DC s 50 kW. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů ČEZ již přesáhl 26 MW, které by pro představu stačil kompletně pokrýt spotřebu šedesátitisícového města. Polovinu dosavadních nákladů si ČEZ hradil sám, zbytek zaplatil evropský grant Connecting Europe Facility (CEF) a Operační program Doprava.

Diskuze ke článku
Michal Němec
Michal Němec
Sice jednička na trhu, ale s těmi budoucími cenami se jim všichni budou vyhýbat jak čert kříži.
Pavel Haska
Pavel Haska
Nový ceník nepotěší, ale co už. Zase tak často veřejné nabíjení nepoužívám. Spíš bych uvítal, kdyby ČEZ navýšil nabíjecí výkon DC aspoň na 75, raději 100 kW. Většina jejich nabíječek dává max. 50kW což je v dnešní době málo :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze