Volkswagen vrací do hry e-up! Brzy bude znovu k objednání

2
Volkswagen vrací do hry e-up! Brzy bude znovu k objednání
Fotografie: Volkswagen
  • Volkswagen dělá logický krok, aby zaplnil mezeru v nabídce
  • Do příchodu levných nových elektromobilů ještě zbývá pár let
  • Úspěšný a promyšlený e-up! může tuto dobu překlenout

S malými, ale užitečnými koncernovými elektrickými trojčaty Volkswagen e-up!, Škoda CitigoE iV a Seat Mii electric jsme se poněkud překvapivě rozloučili nedlouho po rozsáhlé modernizaci. Zrovna v době raketově rostoucího zájmu o segment dostupných elektromobilů, který má nyní prakticky celý pro sebe Dacia Spring. Celou situaci také provázely nejednoznačné informace o jejich osudu; podle někoho skončily, protože se nevyplácely, jiní tvrdili, že musí uvolnit kapacitu výroby baterií pro novou řadu ID. Pravda byla někde úplně jinde; vůz se celou dobu vyráběl a vyrábí se dál, jen prakticky celý rok 2021 vznikaly vozy k pokrytí značného převisu objednávek, který vystoupal až na 16 měsíců. Jen loni jich vzniklo 41 500 a například v Německu šlo o druhý nejprodávanější elektromobil.

To se ale podle Volkswagenu změní, vůz se postupně vrátí do oficiální nabídky a bude možné jej znovu objednávat. Nejdříve v Německu, pak podle kapacitních možností i v dalších zemích. České zastoupení v tuto chvíli podle tiskového mluvčího Davida Valenty jedná o navýšení kvóty pro český trh, která je v tuto chvíli pro letošní rok již vyčerpaná. Ještě prý ale zbývá několik posledních skladových kusů. Počítat je nutné s vyššími cenami, než za jaké se model prodával dříve, avšak stále velice konkurenceschopnými. Specifikace by se neměly příliš měnit, stejná zůstává jak využitelná kapacita baterie 32,3 kWh, tak normovaný dojezd 260 km. Ve standardu bude DC nabíjení, automatická klimatizace, 15" litá kola a asistent jízdy v pruzích.

Škoda Auto se podle tiskového mluvčího Pavla Jíny k oživení CitigoE iV nechystá a zájemci o nový kus se budou muset poohlédnout po skladových kusech. V některých evropských zemích jsou stále v nabídce. Několik ojetých aut je rovněž mání v programu Škoda Plus. Do roku 2030 se ale Mladá Boleslav chystá na trh uvést minimálně tři další elektrické modely v portfoliu pod modelem ENYAQ iV.

Technické parametry Volkswagen e-up! (2020) 32,3 kWh

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 3 600 × 1 645 × 1 492 mm, 1 160 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon61 kW, 83 koní, točivý moment: 212 Nm / 2 750 ot/min
Baterie? (32,3 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenípalubní: 7,2 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 12,7 kWh / 100 km, dojezd: 260 km
Cena od