Nabídka ojetých elektromobilů a hybridů v ČR meziročně výrazně roste

7
Nabídka ojetých elektromobilů a hybridů v ČR meziročně výrazně roste
Fotografie: Tesla
  • V nabídce vozů z druhé ruky se loni objevilo celkem o 1 404 ekologických aut více než za předešlý rok
  • Pozitivně se trh ojetých aut vyvíjí i co do stáří alternativních vozů a především co do počtu najetých kilometrů
  • Data vyplývají z kontinuálního monitoringu trhu ojetých automobilů, který provádí mezinárodní síť autocenter AAA AUTO

Podle dat aaaauto.cz si hybridy a elektromobily získávají mezi klasickými auty se spalovacími motory stále větší prostor, o čemž svědčí i jejich rostoucí podíl v nabídce bazarů a soukromých inzerentů. Zatímco za celý rok 2016 se jich mezi ojetinami k prodeji objevilo celkem 1 386, v roce 2018 se jejich počet vyšplhal na 2 998 a loni bylo nabízeno dokonce na 4 402 kusů. „Nabídka alternativních vozů sice každoročně roste, ale když se podíváme na absolutní čísla, jedná se stále o záležitost pro fanoušky moderních technologií. Dokud nebude vybudována adekvátní infrastruktura, budou se motoristé stále orientovat na vozy s konvenčním pohonem,“ říká Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO.

Společnost dokonce v tiskové zprávě popisuje to, jak vlastně vypadá typické auto na alternativní pohon v nabídce českých ojetin. Podle statistik je nejčastěji lehce necelé tři roky staré, najeto má 30 500 km a pořídíte jej nejčastěji za částku 535 tisíc korun. Firma dodává, že se sice v porovnání s předchozími lety zvýšila cena, zato si za ni pořídíte mladší vůz s nejnižším průměrným nájezdem za poslední 4 roky. Pro představu udává i příklad: v roce 2016 si zájemci o elektromobil/hybrid mohli vybírat nejčastěji z aut s nájezdem 71 600 tisíc km starými 4,2 roku, tedy o 41 100 tisíc km více a rok starší než loni. Podobný trend přitom společnost AAA AUTO sleduje i v ostatních zemích střední Evropy, jako je Slovensko, Polsko a Maďarsko. Na Slovensku dokonce klesl nejčastější průměrný nájezd ze 78 tisíc km z roku 2016 na loňských 27 tisíc km. „Na trh se dostávají čím dál tím mladší ojetiny. Konzervativní středoevropští zákazníci zatím nenašli ke starším elektromobilům tolik důvěry, proto se i nabídka orientuje na mladé ojetiny,“ dodává Topolová.

Jak můžete vidět v tabulce níže, čeští zákazníci mohli při výběru vozu na alternativní pohon narazit především na modely značky Toyota. Devátým nejčastějším alternativním vozem v nabídce ojetin byla pro rok 2019 Tesla Model S.

TOP 10 nejinzerovanějších hybridů a elektromobilů v ČR za rok 2019

Pořadí Vůz Počet ks
1. Toyota Auris 361
2. Toyota RAV 4 334
3. Toyota C-HR 261
4. Toyota Yaris 228
5. BMW i3 192
6. Toyota Prius 165
7. Lexus RX 144
8. Nissan Leaf 135
9. Tesla Model S 135
10. Kia Niro 107
Diskuze ke článku
Roman Žák
Zrovna koukám na e-golfa r.v.2018 v AAA za 620 tisíc. Za ty peníze super auto, dost o něm přemýšlím. Přeci jen alternativní pohony jsou budoucnost.
Kamila Hurichová
Toho už jsem si všimla dříve. Co se týče elektromobilů tak mají skutečně nejlepší nabídku. Podle mě to je dobře, osobně v těchto vozech vidím budoucnost!
Radthorx
Už se těším až si do áček zajdu pro Teslu model 3 tu chci!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze