Které elektromobily považují řidiči za nejspolehlivější? Výsledek vás překvapí

5
Které elektromobily považují řidiči za nejspolehlivější? Výsledek vás překvapí
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Průzkum vychází ze zkušeností amerických elektromobilistů
  • Do první trojice se dostala americká, jihokorejská i japonská značka

V rámci průzkumu americké neziskové spotřebitelské organizace Consumer Reports se můžeme dozvědět, jak elektromobily jsou podle názoru jejich majitelů spolehlivé. Průzkum, který probíhá napříč americkými řidiči, má přitom vcelku zajímavé výsledky, neboť na prvním místě (vůz s nejvyšší spolehlivostí) spočinul elektromobil, který je na trhu poměrně krátce.


Bodové hodnocení vychází hned z několika sledovaných kritérií, která jsou hodnocena samotnými uživateli daných vozů. Tesla Model 3 tak z průzkumu vyšla jako druhý nejspolehlivější elektromobil, zatímco Kia EV6 je podle jejich majitelů ještě spolehlivější. Ve prospěch Tesly každopádně hraje počet roků, které je tento vůz na trhu, neboť je Kia EV6 stále velmi nový model, potenciálně se tak může názor majitelů na spolehlivost v budoucnu výrazněji změnit.

Američtí majitelé elektromobilů překvapivě umístili elektrickou Konu na 11. příčku

Třetí místo pak získal Nissan Leaf, což je vůz, který se rovněž řadí k elektromobilům s nejdelší historií na trhu. Zajímavostí průzkumu také je, že celá kategorie elektromobilů je respondenty považována za méně spolehlivou, chcete-li více problémovou než srovnatelná vozidla s fosilním či hybridním pohonem. Majitelé si podle consumerreports.org stěžují na problémy spojené s nabíjením, bateriemi či elektromotory, což má mít na svědomí rovněž fakt, že jsou elektromobily zpravidla stavěny na nových platformách, zatímco fosilní a hybridní vozy převážně hrají na jistotu a využívají již časem otestované platformy a komponenty z předchozích modelů. Jistě by bylo zajímavé vidět výsledky podobného průzkumu provedeného napříč evropskými elektromobilisty.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Naposledy upraveno: 22. 12. 2022 09:23
Nooo. Pekne blaboly vyplodili zdegenerovani Americane.
Elektromobil mene spolehlivy nez fosil a na druhem miste spolehlivosti domaci Tesla…
To je smutny priklad upadku spolecnosti z prebytku blahobytu.
To se pak neni cemu divit, ze mi neustale posilaji z Tesly v updatech nove hry a kraviny namisto aby opravili chyby a doladili spatne fungujici zakladni systemy.
Dini Dini
Dini Dini
Někdo mi říkal, že EV jsou spolehlivější mimo jiné i proto, že v něm nic nevibruje. To je opravdu zajímavá úvaha. Na hodnocení EV je ještě brzo. Jediný model, který by se dal hodnotit je Model S a Nissan Leaf, ale to jsou zase průkopníci...Možná BMW i3. Tesly ani VW ještě ne...
Martin Lacina
Martin Lacina
Naposledy upraveno: 22. 12. 2022 10:40
Par ev provozujeme a me postrehy jsou nasledujici:

Skoro sest let provozu Tesly S a X s vysokym najezdem a nemohu ani vyjmenovat vsechny zavady, protoze jich bylo tolik, ze by to vydalo na knizku.
O par let pozdeji si znamej nenechal vymluvit nakup Tesly 3. Kdyz jsme se pak po pul roce potkali u piva, mluvil celej vecer jen o tom s cim vsim uz byl v servisu. Shrnul to, ze Tesla je skvely elektromobil, ale naprosto mizerne auto pod coz se podepisuji.

Skoro pet let provozu Ioniq 28kWh s vysokym najezdem, nikdy zadana zavada.

Skoro ctyri roky provozu Leaf 40kWh stredne velky najezd, nikdy zadna zavada.

Dva a pul roku v provozu dve eNira 64kWh, stredni az vyssi najezd. Jedno nam dodali s vadnou palubni nabijeckou a trovalo par mesicu nez ji vymenili.
A aktualne resime abnormalne vysokou hlucnost motoru u obou aut. V Kie priznali, ze je na to svolavacka, ale tajna, takze resi jen ty co se ozvou. Nicmene uz to resi neuspesne par tydnu…
Josef L
Josef L
Ve spolehlivost pohonu není spalovák s elektroautem vůbec porovnatelný vzhledem k počtu točivých součástí. Ostatní věci jsou stejné. Kdyby autoři statistiky ukázali poruchy, tak se třeba zjistí, že u BEV odejde kamera a u ICE turbo :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze