Na Teslu Model 3 se čeká věčnost. Jak to vypadá očima českého zákazníka?

7
Na Teslu Model 3 se čeká věčnost. Jak to vypadá očima českého zákazníka?
  • Záloha tisíc eur na Teslu Model 3 byla složena v dubnu 2016
  • Od té doby Tesla poslala pár mailů, ale žádný přesnější termín stále nesdělila
  • V systému Tesly stále svítí jako termín dodání začátek roku 2019
  • Většinu informací si musel zákazník zjišťovat sám

Poslední dobou se o Tesle Model 3 nejvíce mluví v souvislosti s tím, že se oficiálně začala prodávat i v Evropě. Ostatně dodávky Modelu 3 si do Evropy přiletěl svým tryskáčem zkontrolovat i samotný Elon Musk. Jenže historie kolem Tesly Model 3 není jenom růžová a i čeští zákazníci o tom vědí své. Jeden takový, který si nepřeje být jmenován, se s námi podělil o celý příběh od objednání Tesly Model 3 až do dnešního dne. A ačkoli se Tesla snaží komunikovat, ne vždy je situace z pohledu zákazníka uspokojivá. Ano, Tesla je jiná, je svá, ale vybrat od zákazníků zálohu ve výši tisíc eur a neustále natahovat dodávky nebo nemít přesné informace o termínech je věc, která nejednoho zákazníka odradí.

Psal se rok 2016, konkrétně 2. duben, kdy byla zákazníkem složena záloha jeden tisíc eur (25 600 Kč při dnešním kurzu) za Teslu Model 3. V mailu, který po zaplacení zálohy dorazil, stálo, že Model 3 se bude nejprve dodávat zákazníkům v Severní Americe a později dorazí do Evropy. O více jak rok později, konkrétně 5. listopadu 2017, přišel od Tesly mail, kde bylo zmíněno, že Tesla děkuje za rezervaci Modelu 3 a že momentálně pracuje na odstraňování chyb ve výrobě. Na tom všem by nebylo nic až tak divného.

Minulý rok, konkrétně 9. února, dorazil od Tesly další mail, opět s poděkováním za to, že si zákazník zarezervoval Teslu Model 3, a informací, že všichni dělají maximum, aby svůj Model 3 měl ve své garáži co nejdříve. Od té doby zákazník po přihlášení na webových stránkách Tesly vidí termín dodání začátkem roku 2019 a nic se neděje.

Jednoduše řečeno, komunikace s Teslou není zrovna ideální. Samotná automobilka vám pořád slibuje, jak na všem pracuje a jak Model 3 už brzy budete mít. Je jen na vaší trpělivosti, jak dlouho to dokážete tolerovat. A ten největší problém je komunikace. Dostalo se k nám pár e-mailů s dotazem o tom, kdy přesně bude spuštěný konfigurátor Modelu 3 pro Česku republiku. Odpověď? Brzy. A takhle pořád dokola. Tesla nemá ani předběžné termíny, kdy by se konfigurátor mohl spustit, a jedinou odpověď, co dostanete, je něco ve smyslu „na všem se pracuje“. To i s ohledem na to, že automobilce na více jak dva roky svěříte své peníze a chcete si od ní kupovat auto, které si velká část české populace nemůže dovolit, není ideální chování. A to nemluvím ani o tom, že webové rozhraní dost často ani nefunguje, ačkoliv to se může stát i jiné automobilce.

Osobně chápu zaměstnance, kteří nemají žádné informace od vedení, a tak jim nezbývá nic jiného, než poskytovat šablonovité odpovědi. Spíše mě zaráží chování Tesly jako takové. Neustálé čekání, slibování a nedobrou komunikaci rozhodně nebude tolerovat každý, zvlášť když spoustu informací si musíte zjistit sami, jinak byste nevěděli nic.

Otázka je, zda v zemích, kde má Tesla oficiální zastoupení, je situace jiná. Osobně si myslím, že to nebude o mnoho lepší, protože možná ani vrcholný management netuší, v jaký termín bude konfigurátor spuštěn pro určitý stát.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč
Diskuze ke článku
Michal
Souhlasím, že přístup to není ideální, nicméně Tesla vždy deklarovala, že to bude trvat, než automobil doručí, takže divit se, že vlastně "dodržela" slovo, mi přijde trochu divné. Novinky ohledně Tesly docela sleduji a dle všeho opravdu maká na tom, aby auta byla u zákazníků co nejdříve. Takže dodání auta nepovažuji za problém, spíš bych se bál případného servisu, u náš žádný, směrem na východ taky ne, pouze "pár" směrem na západ: https://www.tesla.com/en_EU/findus#/bounds/50.087200783893,19.8988535499999,49.18862101482618,17.0863535499999,d?search=service,
Lukáš
Tento článek je mírně zavádějící a je třeba zmínit, že Model 3 je již dodává na VŠECH trzích, na který je Tesla oficiálně kromě UK a Austrálie (víme proč, že?). Takže poslední odstavec je mimo
Fanda
Nedivim se vubec tomuto clanku a to co se v nem pise je bohuzel 100% pravda. Sam jsem slozil take zalohu 1.4.2016 a do dnes nevim, kdy se vlastne konfigurator pro Other Europe otevre. V ramci evropskych zamestnancu Tesly nikdo nic nevi a asi i kdyby nahodou vedel, tak radsi nerekne. Early 2019, ktere ukazuje po prihlaseni web Tesly, uz bych rekl, ze mame v breznu za sebou. Mne uz Tesla zklamala dost a nejak neverim tomu, ze prazske servis centrum otevre v dohledne dobe, kdyz do nej nejsou min. 4 mesice schopni sehnat potrebne zamestnance. Jejich medialni komunikace ohledne toho, ze pusti objednavky v Evrope loni v prosinci jen svedci o tom, ze Other Europe vcetne CZ/SK jaksi nepokladaji za continental Europe, je uplne jedno, ze clovek je 100km od nemeckych hranic. Mimochodem v Nemecku to nasinec take primo koupit nemuze, protoze kupni smlouva zavazuje majitele k tomu, ze prvni registrace musi byt na DE znackach.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze