Na CESu bude mít premiéru nový elektromobil. Bude rozpoznávat obličej jako iPhone X

Na CESu bude mít premiéru nový elektromobil. Bude rozpoznávat obličej jako iPhone X
  • Vůz rozpozná obličej řidiče a otevře dveře
  • Dojezd by měl být na hranici 500 kilometrů
  • Na silnicích by měl koncept být již na konci příštího roku

Veletrh spotřební elektroniky se blíží a čím dál tím víc se svět elektroniky spojuje s tím automobilovým. Že auta jsou již z většiny počítače chce ukázat i automobilka FMC, která se na veletrhu chystá představit svůj první elektromobil Byton. FMC nám již před nějakým časem ukázala teaser a nyní přidala další obrázky i informace. Svůj Byton popisuje jako „chytrý intuitivní vůz“, který přinese novou éru sdílených automobilů s autonomním řízením.

SUV by mělo dostat pár dosud nevídaných vychytávek. Podobně jako iPhone X s rozpoznáváním obličeje Face ID bude rozpoznávat obličeje a po identifikaci řidiče vůz odemkne dveře. Interiéru vládne obrovský displej, který můžete rozdělit do několika sekcí. Vedle vašeho obličeje bude umět elektromobil rozpoznat i váš hlas a poradí si i s další biometrickou identifikací (pravděpodobně čtečka otisků prstů).

Společnost také počítá se systémem Air Touch. Ten sleduje gesta rukou a nepotřebuje proto klasická tlačítka. Jak to celé bude fungovat (a jestli vůbec) jsme moc zvědaví. Dokud ale nemáme auto před sebou, jsme radši skeptičtí.

Co se týče dojezdu, elektromobil by měl zvládnout 500 kilometrů dojezdu. O výkonu jsme se zatím nic nedozvěděli. Výroba bude probíhat ve východočínském Nanjingu a v roce 2019 bychom měli vidět vůz na silnicích. Pouze ale na silnicích v Číně – na těch v Evropě a Spojených státech amerických bude prý k vidění až o rok později.

Radši píšeme slovíčko „prý“, protože čínské elektromobily mají sice často skvělé hodnoty na papíře, ale realita může být jinde. Vzpomeňme na startup Faraday Future, se kterým to zrovna růžově nevypadá. Buďme ale pozitivní a přejme do nového roku jen to nejlepší. V Číně se elektromobilitě daří, podívejte například na obrovskou flotilu elektrobusů v některých městech. Byton navíc plánuje vyvinout také sedan a rodinné MPV na stejné platformě jako crossover.

Zdroj: byton.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze