Ani 5 amerických velkoměst dohromady nemá tolik autobusů jako Šen-čen elektrobusů

Ani 5 amerických velkoměst dohromady nemá tolik autobusů jako Šen-čen elektrobusů
  • New York disponuje flotilou 5 710 autobusů, Toronto jich má necelé dva tisíce
  • Šen-čen přešel kompletně na elektrobusy a má jich více jak 16 tisíc

Šen-čen se jednoznačně stal městem elektřině zaslíbeným. Všechny autobusy, které má na to, aby zvládalo dopravovat okolo 12 milionů lidi, kteří tam žijí, jezdí na elektřinu. Obrovská flotila čítající více jak 16 tisíc elektrobusů je dílem společnosti BYD. Tu můžete znát nejenom díky našemu testu jejich modelu e6, ale také jako výrobce baterií.

Pro představu, jak moc velká flotila čítající přesně 16 359 elektrobusů je, jsme se podívali na pět amerických velkoměst. I když budeme brát jakýkoli autobus, tedy i ty co jezdí na naftu, CNG a další paliva, tak ani pětice měst v USA nemá tak velkou flotilu jako právě Šen-čen.

Za zmínku stojí i to, že v tomto obrovském čínském městě je okolo 17 tisíc taxíků. Z toho 63 procent jezdí čistě na elektřinu. Šen-čen však chce co nejdříve mít na elektřinu i všechna taxi. Na druhou stranu spotřeba elektřiny půjde rapidně nahoru. Bylo by velmi zajímavé, kdyby z Číny postupem času přišly informace i o této problematice.

Vypadá to, že Šen-čen ukazuje jiným městům, potažmo státům, že mít taxi a městkou hromadnou dopravu pouze na elektřinu opravdu jde. V minulosti se o svých plánech přejít na elektrická auta vyjádřila například Indie, Francie nebo Oxford.

Zdroj: qz.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze