Šen-čen přešel kompletně na elektrobusy. Má jich 16 tisíc

3
Šen-čen přešel kompletně na elektrobusy. Má jich 16 tisíc
  • Za rok 2017 město investovalo 10,6 miliardy korun
  • Ve městě jezdí více jak 16 tisíc elektrobusů
  • Brzy budou i taxi pouze elektrická
  • Šen-čen je domovským městem společnosti BYD

Společnost BYD patří mezi velké společnosti na poli elektromobility. Jednak vyrábí své baterie a jednak kompletní vozy, třeba model e6, který jsme si krátce vyzkoušeli. Tato společnost sídlí ve městě Šen-čen, které si připsalo zajímavé prvenství – jako první město na světě vyměnilo celý vozový park městské hromadné dopravy za elektrobusy. Pro představu, Šen-čen má okolo 12 milionů obyvatel a tamní městská doprava má k dispozici 16 359 elektrobusů.

Město v elektrifikaci nechce polevit. Momentálně tam jezdí okolo 17 tisíc taxíků a 12 518 z nich jsou elektrické. Město však chce, aby brzy byly elektrické úplně všechny. Jde o neuvěřitelná čísla. Pro srovnání, takové Los Angeles má více jak 2 300 autobusů a New York zhruba 5 800, avšak tady nejde o elektrobusy, nýbrž o autobusy, které jezdí na naftu, CNG či jiná paliva.

Takové velké změny znamenají velké investice. V roce 2017 město vynaložilo téměř 500 milionů dolarů (10,6 miliardy korun) na podporu infrastruktury a dalších potřebných věcí. Vzniklo tak 8 tisíc nabíjecích stanic, které jsou na 510 autobusových stanicích.

Ušetřit se má okolo 345 tisíc tun nafty a emise uhlíku se sníží o 1,35 milionu tun. K tomu v budoucnu přidají něco i taxíky, které postupně budou také pouze na elektrický pohon. O kolik se městu zvedla spotřeba elektřiny a zda se takto obrovské investice a změny vyplatí je otázkou. Každopádně Šen-čen na ni bude znát odpověď brzy.

Zdroje: cleantechnica.com, electrek.co

Diskuze ke článku
Prudil
No kdo by nechtěl bydlet ve městě s 120 miliony obyvatel ;-)
Karel12
V podstatě trolejbusy, co se musí nabíjet :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze