Dva kloubové elektrobusy budou jezdit v Norsku. Výrobcem je BYD

Dva kloubové elektrobusy budou jezdit v Norsku. Výrobcem je BYD
  • BYD je čínská společnost, která vyrábí autobusy, osobní auta i baterie
  • Firma má sídlo v Šen-čenu, kde jezdí více jak 16 tisíc elektrobusů
  • Autobusy budou jezdit na rušné lince, kterou využije každý den až 50 tisíc lidí

Společnost BYD je nejenom výrobce baterií, ale má také své modely, jako je například BYD e6. Mimo to vyrábí také autobusy. Společnost sídlí ve městě Šen-čen, které má největší flotilu elektrobusů na světě. BYD dodává také elektrobusy do Norska, konkrétně do Osla doručil dva kloubové elektrobusy.

kloubový elektrobus BYD

Provozovatelem bude společnost Nobina. Elektrobusy budou jezdit na trase 31 a 31E, tedy na lince mezi městskými částmi Grorud a Fornebu v norském Oslu. Dva kloubové elektrobusy o délce 18 metrů budou jezdit na lince, která přepraví okolo 15 milionů lidí ročně. Linku využije každý den přibližně 50 tisíc lidí.

Těšíme se na získání nových zkušeností s těmito autobusy, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Linka 31 je první cestou k vyřešení nové koncepce dopravy v Norsku,“ říká generální ředitel společnosti Nobina Jan Volsdal.

V Norsku už jezdí několik elektrobusů. Ty na rozdíl od kloubových modelů společnosti BYD využívají pantografy, zatímco dva nové přírůstky do autobusové rodiny se nabíjejí pouze v depu.

Před více než dvěma lety jsme ukázali náš kloubový koncept elektrobusu a jsme potěšeni, že nyní jde do služby pro přepravu cestujících,“ řekl Isbrand Ho, generální ředitel společnosti BYD Europe. „Podmínky v Oslu jsou pro elektrické vozy náročné, ale jsme přesvědčeni, že naše elektrobusy budou dobře fungovat i v těžkých norských zimách.“
Rozměry Výkon Hmotnost Maximální rychlost
18 250 / 2 550 / 3 380 mm 2× 150 kW 28 tun 70 km/h
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze