Francouzská vláda do roku 2040 zakáže prodej spalovacích aut

1
Francouzská vláda do roku 2040 zakáže prodej spalovacích aut
  • Tamní ministr životního prostředí krok označuje za skutečnou revoluci
  • Jde o součást plnění cílů dohody o klimatu uzavřené v Paříži
  • Podporu rozhodnutí vyjádřil i starosta Londýna Sadiq Khan

Poslední dobou se šíří spekulace o tom, kdy jaká země zakáže vjezd naftových vozů do svých měst. Vláda Emmanuela Macrona to však vzala od podlahy a jako součást ambiciózní dohody o klimatu uzavřené v Paříži zakáže do roku 2040 prodeje veškerých spalovacích vozů.

Nicolas Hulot, nový francouzský ministr životního prostředí, nesmlouvavě uvedl: „Oznamujeme ukončení prodeje benzinových a naftových automobilů do roku 2040.“ Dodal také, že jde o politické rozhodnutí s cílem hájit zájmy veřejného zdraví a že tento krok bude „skutečnou revolucí“. Každopádně to zároveň bude velmi tvrdý krok vůči výrobcům automobilů a francouzskému průmyslu jako takovému. Výhodou Francie nicméně je, že celých 80 procent její dnešní spotřeby elektřiny pokryjí jaderné elektrárny, takže by mohlo dojít k výraznému snížení množství uhlíkových emisí.

Stanovisko francouzské vlády vyvolalo reakce i jinde ve světě. „Samovolně by se z prodeje elektromobilů stala masová záležitost mnohem později. Toto rozhodnutí posílá do automobilek jasný signál, který příchod elektrických automobilů urychlí,“ nechal se slyšet profesor David Bailey, odborník na automobilový průmysl na britské Astonově univerzitě. Starosta Londýna Sadiq Khan pak rozhodnutí Francouzů jednoznačně vítá.

Podle dřívějšího odhadu Bloombergu budou elektrické vozy do roku 2040 představovat 54 procent všech prodejů. Globálně by mělo dojít ke snížení poptávky po ropě o 8 milionu barelů denně a spotřeba by oproti dnešku měla vzrůst pouze o 5 procent.

Oznámení přišlo den poté, co se Volvo vyjádřilo, že chce v roce 2019 prodávat pouze elektrifikované modely. Norsko by od roku 2025 rádo prodávalo jen elektromobily a také Indie má své plány, když chce napodobit Norsko jen s pětiletým zpožděním.

Zdroj: theguardian.com

Diskuze ke článku
SAM
V roce 2040 už bude třeba i po válce, takže nač se s tím trápit, kdo náhodou přežije, bude chodit po Francii pěšky a bude mít jiné starosti
,

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze