Green NCAP je novou organizací pro testy automobilů. Její hlavní úkol uhodnete

Green NCAP je novou organizací pro testy automobilů. Její hlavní úkol uhodnete
Fotografie: Green NCAP
  • Nová metodika měření do budoucna poskytne reálné výsledky emisí u hybridních vozidel
  • Zatím bylo otestováno 24 modelů
  • První místo si odnesl Hyundai Kona

Asi každý z vás zná organizaci Euro NCAP, která se zabývá bezpečností nově vyrobených vozidel. Nově však vznikla její odnož, která dostala označení Green NCAP. Jedná se o novou neziskovou organizaci, která má zkušební laboratoře v celkem osmi evropských zemích. Jejím testem již prošlo několik elektromobilů a hybridů, přičemž o nové organizaci a jejích aktivitách informuje uk.motor1.com. Jejím hlavním cílem je zjišťování dopadu nově vyrobených vozidel na životní prostředí, přičemž na svět se dostaly první výsledky měření.

Ty zatím zahrnují 24 vozů, ale časem se k tomuto počtu zařadí další. První místo v čistotě a ekonomice provozu zatím získal elektromobil Hyundai Kona, který si odnesl hned pět hvězdiček. Hned za ním se umístil Renault Zoe a na třetím místě skončila Toyota C-HR. Testovací procedura Green NCAP je složená ze dvou částí. Ta první je prakticky podobná testům spotřeby dle pravidel standardizované normy WLTP, zatímco druhá využívá kompaktní měřící zařízení, které je využíváno společně s vozidlem v běžném provozu. Díky tomu se dají získat skutečné hodnoty, které se v laboratorních podmínkách významně liší od výsledků z běžného provozu.

Maximální počet hvězd je pět, takže tato metodika dosti připomíná nárazové testy Euro NCAP. Výsledné skóre se pak skládá ze tří klíčových parametrů: energetická efektivita, emise škodlivých látek (hodnota CO2, oxidy dusíku a pevné částice) a produkce skleníkových plynů. Pokud se tato metodika měření osvědčí, do budoucna zde máme skvělý nástroj na porovnání všech možných hybridů a elektromobilů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze