Mnichovská továrna BMW se zastaví. Proběhnou přípravy na výrobu elektromobilu i4

Mnichovská továrna BMW se zastaví. Proběhnou přípravy na výrobu elektromobilu i4
Fotografie: bmwgroup.com
  • Hlavní výrobní závod BMW v Mnichově od pátku na šest týdnů přeruší výrobu
  • Důvodem je chystaná přestavba továrny, po níž zde bude možné vyrábět i nový elektromobil i4
  • K znovuzahájení výroby dojde 7. září

Počínaje 24. červencem bude mnichovská továrna BMW na šest týdnů zcela mimo provoz. Nestane se tak snad kvůli problémům, které všude po světě působí koronavirus. Automobilka chystá proměnu svého svatostánku, po níž zde bude možné zahájit výrobu nového plně elektrického modelu i4. Sériová výroba má být spuštěna v příštím roce.

„Připravujeme závod v Mnichově na budoucnost. Jakmile bude přebudování montážní linky dokončeno, budeme schopni na jedné lince vyrábět vozidla se vznětovými, zážehovými i hybridními systémy pohonu, stejně jako plně elektrické BMW i4. To nám umožní pružně reagovat na požadavky zákazníků,“ řekl ředitel výrobního závodu Robert Engelhorn.

Výrobní závod BMW v Mnichově

Vzhledem k odlišnostem karoserií elektromobilu a běžného spalovacího vozu bude samotná přestavba výrobního systému velkou výzvou. Přesto společnost BMW Group v tiskové zprávě uvádí, že i po proměně znovu využije až 90 procent všech dosavadních výrobních zařízení. Zbylých 10 procent strojů je v současnosti používáno pro výrobu zadní části vozu, právě zde dochází k největším odlišnostem, kvůli čemuž je bude nutné nahradit.

„Kvůli omezenému prostoru jsou veškerá přestavovací a instalační opatření v mnichovském závodě obzvláště náročná. Během šesti týdnů je třeba demontovat staré a nainstalovat nové systémy a uvést je do provozu ve velmi stísněných prostorech. To vyžaduje pečlivé plánování a hodně kreativity,“ zdůraznil Engelhorn.

Chystaný elektrický sedan BMW i4

Další výzvou je zároveň i přepracování stávajícího systému tak, aby bylo možné na lince vyrábět BMW řady 3 Sedan a BMW řady 3 Touring s tradičním motorem i hybridním pohonem. Ze stejné linky bude dále sjíždět i BMW M3 a již zmiňovaná elektrická novinka v podobě i4.

Aby byly zajištěny dodávky komponentů pro globální výrobní síť, budou některé části mnichovského závodu, jako je třeba výroba motorů, i nadále v plném provozu. Výroba v hlavní části závodu se znovu rozběhne s ranní směnou 7. září.

Zajímavostí chystané přestavby je i to, že při plánování inženýři použili virtuální realitu. S výsledkem práce posléze byli seznámeni i pracovníci, kteří si už tak s předstihem mohli osahat své nové pracoviště.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze