Mercedes na CESu ukázal 3D infotainment. Můžete si s ním i povídat

aktualizováno o video a nové fotografie
Mercedes na CESu ukázal 3D infotainment. Můžete si s ním i povídat
  • Nový systém se jmenuje MBUX, což je zkratka Mercedes-Benz User Experience
  • Hlasové ovládání má reagovat i na slangové výrazy
  • Jak přesně bude fungovat trojrozměrný digitální displej není jasné

Ani Mercedes-Benz si nenechal ujít veletrh spotřební elektroniky v Las Vegas a ukázal na něm nové uživatelské rozhraní, kterému říká MBUX, což je zkratka slov Mercedes-Benz User Experience. Premiéry se nový systém dočká v Mercedesu třídy A. Ten dorazí na jaře letošního roku.

Rozhraní MBUX bude obsahovat trojrozměrné digitální displeje, dotykovou obrazovku a hlasové ovládání. Dotykové obrazovce se Mercedes dlouhou dobu vyhýbal, ale nová třída A už ji mít bude. Podobně jako nový trackpad. Některé prvky už jsou v luxusnějších modelech běžně dostupné. Mercedes vsází na jednoduché a intuitivní ovládání.

Vyzkoušeli jsme systém nových Mercedesů (CES 2018)

Na přední straně je digitální dotyková přístrojová deska s minimalisticky pojatým prostředím. O tom, jak bude fungovat trojrozměrný displej, nepadla žádná zmínka. Mohlo by však jít o to, že určité prvky budou schopné „povyskočit“ blíže k řidiči, aby na sebe více upozornily.

Dalším prvkem bude ovládání hlasem. To už v Mercedesu třídy S funguje výborně a můžete si jím nastavit i masážní sedačku. Mercedes to chce však dotáhnout ještě dále. Automobilka tvrdí, že nové hlasové ovládání bude umět rozeznat i slang. Přímo na konferenci došlo k otázce „Hej, Mercedes, můžu si zítra vzít žabky?“ A vůz odpověděl „ Zítra bude příliš chladné počasí.“ Nemělo by tedy jít jen o jednoduché úkoly. Německá automobilka tvrdí, že si s Mercedesem budeme moci povídat jako s asistenty typu Google Home či Amazon Alexa.

„Hej, Mercedes“ nezaznělo na konferenci náhodou. Podobně oslovujete i váš telefon, čímž asistenta aktivujete. Volant pochází z Mercedesu třídy S. Volant je vybavený dvojicí trackpadů, takže z něj nemusíte sundávat ruce.

Zdroj: media.daimler.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze