Mercedes má důvod k oslavám. Jeho autonomní řízení úrovně 3 dostalo zelenou v USA

Mercedes má důvod k oslavám. Jeho autonomní řízení úrovně 3 dostalo zelenou v USA
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Povolení k provozu systému Drive Pilot udělil jako první stát Nevada
  • Drive Pilot by mohlo být brzy možné využívat také v Kalifornii

Loni představený systém podmíněného autonomního řízení Drive Pilot, který je možné objednat pro vlajkové modely značky Mercedes-Benz, dostal konečně zelenou. Stalo se tak v Nevadě, kde bude již brzy možné tuto funkci začít využívat. Systém byl totiž minulý týden schválen pro použití na veřejných komunikacích a dá se očekávat, že po vyřízení dalších administrativních úkonů se využitelnost převratné technologie dostane do dalších měst a států, jak píše electrek.co. De facto se jedná o systém autonomního řízení třetí úrovně využívající prostorových senzorů z balíčku Driving Assistance Package.

Ten najdeme ve vlajkovém modelu EQS. Systém využívá i další senzory, včetně LiDARu a kamery v zadním okně. Kromě toho Drive Pilot používá mikrofony k detekci vozidel bezpečnostních a zdravotních složek a nechybí ani snímač vlhkosti vozovky v podbězích kol. Přidejte si k tomu asistent pro jízdu v pruhu + aktivní sledování překážek před vozem a výsledkem je systém, který by zatím neměl mít obdoby. Pokud z jakéhokoliv důvodu bude potřeba předat řízení, vůz hned několika způsoby o tomto kroku informuje řidiče. Největším rozdílem oproti ostatním autonomním systémům je odpovědnost za případné škody a zranění.

V případě aktivace systému Drive Pilot není povinnost mít ruce na volantu. Pokud se během využívání autonomní jízdy stane jakákoliv nehoda a systém nepředá řízení zpět řidiči, bere na sebe Mercedes-Benz veškerou zodpovědnost. Čistě teoreticky by si vůz nemusel poradit s náhlou překážkou a narazit do ní, s čímž měl častokrát problém například Autopilot od Tesly. Mercedes si zakládá na bezpečnosti posádky. Drive Pilot by mohlo být brzy možné využívat také v americkém státě Kalifornia, kde právě probíhají jednání a schvalovací proces.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze