Mercedes-Benz odkládá příchod platformy MB.EA-Large. Stojí za tím nejen zákazníci

4
Mercedes-Benz odkládá příchod platformy MB.EA-Large. Stojí za tím nejen zákazníci
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Úspory v rámci zastavení vývoje platformy činí 98,8 až 148 miliard Kč
  • Mercedes-Benz se chce věnovat vývoji baterií, elektromotorů a dalším platformám

Mercedes-Benz překvapil všechny, kteří pevně věří v elektromobilitu. Podle vyjádření značky se totiž chystá dramaticky snížit investice do vývoje nové platformy pro elektromobily a rozhodl se nepokračovat v dalším rozvoji architektury MB.EA Large, jak píše insideevs.com. Nová technika podporující vysoký dojezd a rychlejší nabíjení měla dorazit v roce 2028. Především MB.EA Large měla být stěžejním bodem pro vývoj dalších generací luxusních elektromobilů s logem Mercedes-Benz. Stopka vývoje nové architektury přišla především kvůli špatnému prodeji stávajících modelů EQE a EQS, dalším důvodem jsou i náklady na vývoj. Ty nejsou zrovna malé a značka nemá jistotu, zda by se dokázaly s následným prodejem novinek vrátit.

Investiční úspory, které přineslo zastavení vývoje a změny infrastruktury ve výrobních závodech za účelem přizpůsobení platformy MB.EA Large, se odhadují na 4 až 6 miliard eur (v přepočtu 98,8 až 148 miliard Kč). A co bude teď? Mercedes-Benz obrátil a aktuálně začne dále rozvíjet platformu EVA2, která tvoří základ pro stávající modely EQE a EQS. Současně se vrhne na vývoj nové technologie bateriových článků a do pár let chce nabídnout mnohem účinnější elektromotory, které pomohou zvýšení dojezdu. Stranou nezůstane ani vývoj další platformy MMA, která má sloužit pro menší elektromobily. Posledním krokem je stávající vývoj sportovní platformy MB.AMG. Ta je již skoro dokončena a představena bude příští rok.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 17. 5. 11:34
Patrně uznali, že než dovyvinou MB.EA Large, bude mít menší přínost, než původně očekávali na počet prodaných aut. To asi úplně ničemu nevadí. Věřím, že 800V brzy uvidíme aj u "EVA2+""
Josef L
Josef L
Možná zjistili, že v Německu není 80 milionů milionářů :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze