Lucid v Evropě, další elektrická dodávka Ford a vodíkový vlak v Česku

fNews #174
Lucid v Evropě, další elektrická dodávka Ford a vodíkový vlak v Česku
Fotografie: Lucid Motors
  • Lucid Air si můžete prohlédnout i koupit v Mnichově
  • Ford ukázal podobu menšího elektrického Transitu
  • České dráhy vyzkouší a představí veřejnosti vodíkový vlak

Vítejte u 174. dílu fNews, ve kterém (jako každý týden) shrneme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát to bude o příchodu Lucidu do Evropy, užitkovém elektromobilu Ford a vodíkovém vlaku v Česku.

fNews #174 – Lucid v Evropě, další elektrická dodávka Ford a vodíkový vlak v Česku

Podcast v audio formě

Začneme u Lucidu, ale nemusíme do Ameriky, nýbrž jen do nedalekého Mnichova. Právě tam totiž Lucid otevřel nejbližší showroom, ve kterém si můžete koupit jeho supersedan Air. Začne nejvyššími verzemi Dream Edition Range a Dream Edition Performance s cenami v přepočtu okolo 5,5 milionů korun. Výkonnější z nich nabídne 1 111 koní a na stovku se rozjede za 2,7 sekundy.

V Německu ještě zůstaneme, protože Ford pokračuje v elektrifikaci užitkových aut. Nově ukázal podobu plánovaného plně elektrického Fordu e-Transit Custom, tedy menší verze Transitu. Ten je v současné době již jako plug-in hybrid zároveň i v osobní verzi Tourneo Custom. Lze tedy předpokládat, že i MPV Tourneo Custom dorazí jako elektromobil.

Nakonec se podíváme na české železnice. České Dráhy totiž v polovině května představí vlak Coradia iLint od společnosti Alstom. Jde o první osobní vlak na světě poháněný vodíkovým palivovým článkem a je určený na neelektrifikované tratě jako náhrada za naftové vlaky. Myslíte, že se pro tento účel prosadí spíše vodíkový palivový článek, nebo baterie? Můžete se podělit o názor v komentářích.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze