O Fisker Ocean je zájem, legendy Fordu s elektromotorem a elektrická rikša Audi

fNews #179
O Fisker Ocean je zájem, legendy Fordu s elektromotorem a elektrická rikša Audi
Fotografie: Audi
  • Fisker Ocean už má 50 tisíc rezervací
  • Ford představí supervan s elektrickým pohonem a elektromotor dostal i Ford GT
  • Audi využije vysloužilé baterie z e-tronu v elektrických rikšách

Vítejte u 179. dílu fNews. V tomto pořadu každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme úspěch elektromobilu Fisker, legendární rychlé Fordy, které dostanou elektrický pohon, nebo elektrickou rikšu Audi.

fNews #179 – O Fisker Ocean je zájem, legendy Fordu s elektromotorem a elektrická rikša Audi

Podcast v audio formě

Začneme u očekáváné novinky Fisker Ocean. První projekt této automobilky nebyl příliš úspěšný, ale Henrik Fisker se po krachu projektu Fisker Karma nevzdal a poučen z předchozích nezdarů přistoupil k vybudování druhé automobilky Fisker mnohem zodpovědněji. Nyní už má na elektrické SUV 50 tisíc rezervací. Zajímavostí je pak, že vůbec první vyrobený kus dostane papež František.

Od elektrického papamobilu se přesuneme k legendárním Fordům, které dostanou elektrický pohon. Prvním je ostrá verze Transitu, která dříve měla motor a podvozek ze závodního Fordu GT40, ale teď dostane elektromotor. Premiéra se uskuteční na festivalu rychlosti v Goodwoodu. Druhou legendou je Ford GT, který si vzala do parády britská společnost Everrati a vytvořila zcela novou úpravu Superformance GT40, která je plně elektrická. Zatímco většina elektromobilů oproti svým předchůdcům přibírá na váze, Everrati ve skutečnosti snížilo hmotnost o 47 kg. Auto díky výkonnému elektromotoru má k dispozici 800 koní a 800 Nm točivého momentu, což znamená neskutečné zrychlení z 0 na 100 km/h pod 4 sekundy.

Zakončíme u elektrické rikši s logem Audi. Zní vám to neuvěřitelně? Nám také, ale tento projekt skutečně vznikl jako jedna z možností využití vysloužilých baterií z elektromobilů. Ty navíc budou využívat k nabíjení primárně sluneční energii – mají tak přispět ke snížení uhlíkové stopy v Indii, kde mají sloužit místním ženám k jejich obživě.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze