Legenda Le Mans 60. let Ford GT se změnil v elektromobil

Legenda Le Mans 60. let Ford GT se změnil v elektromobil
Fotografie: Everrati
  • Zrychlení z 0 na 100 km/h je pod 4 sekundy
  • Auto s 60kWh baterií dokáže ujet na jedno nabití přes 200 km

Ford GT je jedním z nejznámějších vozů v historii závodů Le Mans díky svému designu, závodním úspěchům a samozřejmě řvoucímu osmiválci. Nyní však britská společnost Everrati vytvořila zcela novou úpravu Superformance GT40, která je plně elektrická. Není to poprvé, co firma sídlící v Oxfordshire poskytla elektrifikaci klasickému vozu. Může se chlubit přestavbou vozů jako Porsche 911 ve verzi 964, Land Rover Series II nebo Mercedes-Benz SL.

Zatímco většina elektromobilů oproti svým předchůdcům přibírá na váze, Everrati ve skutečnosti snížilo hmotnost z původních 1 367 kg na 1 320 kg, přičemž se také zlepšilo rozložení na 40/60 mezi předkem a zadkem. Kde by normálně byl 7litrový motor V8, tam nyní sedí 60kWh baterie pracující se 700V architekturou – nabíjet jde jak na AC, tak na DC stojanech. Auto díky výkonnému elektromotoru má k dispozici 800 koní při 800 Nm točivého momentu, což dává neskutečné zrychlení z 0 na 100 km/h pod 4 sekundy a dojezd této brutální kombinace je více než 200 km na plně nabitou baterii při rychlém režimu. Bateriový systém umožňuje rychlé nabíjení CCS, takže dokáže dosáhnout nabití z 20 na 80 % za pouhých 45 minut.

Řidič má k dispozici na výběr dva režimy jízdy: sport a komfort. Kromě toho ve výbavě najdeme například plně nezávislé přední a zadní odpružení, originální stylová sedadla se stříbrnými nýty, vysokokapacitní klimatizaci a výfuk s aktivním zvukovým reproduktorem. Za příplatek si můžete koupit navíc speciální barvu, alarm a parkovací senzory nebo couvací kameru. Technologie tím nekončí, protože vůz má uživatelské rozhraní odvozené od motorsportu, které řidiči poskytují živá data z elektrické pohonné jednotky. Pilot tak může dokonce povolit vzdálený přístup inženýrům Everrati pro diagnostické účely. A cena? Auto bez příplatků stojí přes 250 000 GBP, což je přes 7,1 milionu Kč.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze