Konec investičního elektrošílenství? Zakladatel Nikoly byl obžalován z podvodu

Konec investičního elektrošílenství? Zakladatel Nikoly byl obžalován z podvodu
Fotografie: Nikola Motor
  • Firma, která žalovala Teslu kvůli údajné krádeži patentů, je sama v problémech
  • Lhala investorům a ztratila hlavního partnera, General Motors
  • Zakladatel ji opustil a zřejmě přijde o majetek, nabytý tímto způsobem

Trevor Milton, zakladatel a bývalý šéf společnosti Nikola Motor, zabývající se vývojem a výrobou elektrických a vodíkových nákladních aut, byl podle electrek.co tzv. velkou porotou v New Yorku obviněn ze tří podvodů. Těch se měl dopustit účelovým uváděním nesprávných údajů o firmách a následným oklamáním neprofesionálních, tzv. retailových investorů za účelem vlastního obohacení a zlepšování osobního statutu. Proces je na začátku a Milton byl po prohlášení, že necítí vinu, propuštěn na kauci 100 milionů dolarů (2,143 miliardy korun).

Milton zachytil ideální čas rostoucí investiční horečky do elektrické a vodíkové mobility a prostřednictvím SPAC firmy (účelově zřízené k investičním účelům – oblíbeného a legálního investičního nástroje) shromáždil prodejem akcií miliardy dolarů. Jejich cenu až na zhruba dvacet miliard dolarů (430 miliard korun) dále zvýšil opakovanými prohlášeními o pokroku společnosti při přípravách na uvedení elektrických a vodíkových nákladních aut na trh.

První problémy přišly v roce 2020, kdy investiční pátrací společnost Hindenburg Research přišla s obsáhlou zprávou, usvědčující Miltona z opakovaných podvodů (stejná společnost rozkryla také podivné praktiky dalšího elektrického startupu Lordstown). Společnost Nikola na tento skandál zareagovala, ovšem v jejím komuniké chybělo vyvracení samotných podvodů. U nejmarkantnějšího podvodu se zfalšovaným videem z údajné první jízdy vodíkového kamionu dokonce místo omluvy prohlásila, že po technické stránce je vše v pořádku. Tlak investorů stoupal a Milton nakonec společnost opustil. Tou dobou také začal být vyšetřován na federální úrovni kvůli podvodům.

Neodešel s prázdnou, zůstaly mu akcie v hodnotě až několika miliard dolarů (v závislosti na vývoji jejich silně kolísavého kurzu) a z prodeje části z nich si pořídil luxusní sídlo v Utahu. Nikolu zanechal jejím problémům, které začaly růst. Strategický partner GM vycouval z dohody o výrobě vodíkového pick-upu Nikola Badger a společnost nakonec vrátila zálohy držitelům rezervací. Nyní však Nikolovi hrozí propadnutí podvodně získaného bohatství, které tvoří většinu jeho majetku.

Názor redakce

Tým Miltonových právníků vydal prohlášení, ve kterém ho označuje za „oběť diletantského vyšetřování a snahy vlády kriminalizovat legální obchodní praktiky“. To se však ve světle faktů, že Nikola i Milton měli skoro rok času na jejich případné vysvětlení a Nikola dokonce přiznala, že Milton lhal, příliš věrohodně netváří. Faktem je, že elektromobilní investiční horečka přitahuje vedle vizionářů a čestných podnikatelů také podvodníky a je nejvyšší čas poněkud vyčistit vzduch. Už proto, aby se příští investoři nezalekli a dávali si větší pozor, komu své peníze svěřují. Vypadá to, že zlatá horečka přechází do nové fáze. Snad bude lepší než ta první.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze