Nikola Motor připravuje vodíkový pick-up ve spolupráci s General Motors

Nikola Motor připravuje vodíkový pick-up ve spolupráci s General Motors
Fotografie: nikolamotor.com
  • Nikola Motor původně neplánovala vyrábět pick-up, plán vznikl až po představení Cybertrucku
  • Šéfovi společnosti Nikola Motor se Cybertruck nelíbil a rozhodl se, že udělá vlastní pick-up
  • Vypadá to, že Nikola Motor nemá technologie, ale jen pouze značku a design, technologie dodá General Motors

Společnost Nikola Motor (NKLA) oznámila partnerství s General Motors, které povede ke spolupráci na vývoji elektrického/vodíkového pick-upu Badger a možná nakonec i dalších vozidel. Informaci přináší electrek.co.

Designový návrh představila Nikola Motor před Cybertruckem

Ještě než Tesla představila Cybertruck, zveřejnil Trevor Milton, zakladatel společnosti Nikola Motor, na Twitteru návrh pick-upu, který společnost vytvořila. Napsal k tomu, že by tento design Tesla mohla použít pro svůj pick-up, protože Nikola Motor neplánuje pick-up vyrábět. Bylo to takové rýpnutí s hořkou pachutí, protože předtím společnost Nikola Motor obvinila Teslu z krádeže designu jejich tahače.

Poté, co Tesla představila Cybertruck, jehož design vzbudil rozruch, ale i přes množství odpůrců sklidil obrovský úspěch, Milton řekl, že plánuje pick-up s názvem Badger pod značkou Nikola. „Neplánovali bychom to, kdyby Tesla postavila hezký pick-up,“ uvedl zakladatel Nikola Motor. „Očekával jsem, že to bude jasná volba, ale Cybertruck bych si nikdy nekoupil. Badger je to, v co jsem doufal u Tesly po designové stránce. Takže, když to neudělají oni, udělám to já,“ dodal.

V únoru Nikola Motor oznámila své plány na Badger s hybridním hnacím ústrojím, které kombinuje baterie a palivové články, což umožňuje dojezd téměř 1 000 kilometrů, zrychlení 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy a ukázala několik návrhů. Levnější varianta je pak klasický elektromobil s dojezdem okolo 500 kilometrů.

Nikola začala vybírat zálohy na pick-up Badger

O několik měsíců později začala společnost Nikola přijímat zálohy na pick-up od 100 do 5 000 dolarů a zahájila masivní marketingovou kampaň, aby nasbírala rezervace. Ve skutečnosti však neplánuje uvedení tohoto pick-upu na trh sama, nyní oznamují partnera pro vývoj i výrobu: General Motors. Firmy Nikola a GM včera oznámily nové rozsáhlé partnerství pro výrobu a konstrukci vozidla.

Společnosti vydaly toto prohlášení: „Společnosti Nikola Corporation (NASDAQ: NKLA) a General Motors Co. (NYSE: GM) dnes oznámily strategické partnerství, které začíná u projektu Nikola Badger a přináší snížení nákladů prostřednictvím programů Nikoly, včetně: Nikola Badger, Nikola Tre, Nikola One, Nikola Two a NZT. Součástí dohody je, že Nikola bude využívat bateriový systém General Motors od společnosti Ultium a technologii palivových článků Hydrotec, což pro společnost General Motors představuje klíčový milník komercializace.

Vypadá to tedy, že spolupráce by mohla pokračovat i na dalších vozech, ale zároveň to naznačuje, že Nikola Motor nedisponuje technologiemi a staví hlavně na své značce a marketingu okolo ní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze