Nikola Tre je hybridní elektro-vodíkový tahač s dojezdem až 1 200 kilometrů

Nikola Tre je hybridní elektro-vodíkový tahač s dojezdem až 1 200 kilometrů
  • Tahač Nikola Tre se začne testovat v roce 2020 a masová produkce započne o tři roky později
  • Dojezd na plnou nádrž se bude rovnat 500 až 1 200 ujetým kilometrům podle jízdního stylu a hmotnosti nákladu

Startupová společnost Nikola Motor Company právě oznámila třetí verzi napůl elektrického, napůl vodíkového tahače pro Evropu, Asii a Austrálii. Nový hybridní tahač Nikola Tre budou pohánět vodíkové palivové články, jež dodají potřebnou energii elektromotorům s výkonem až tisíc koní. K dispozici bude rovněž takzvané vektorování točivého momentu, díky čemuž může tahač zvýšit točivý moment na těch kolech, kde je to potřeba, a eliminovat tak nedotáčivost či přetáčivost.

Nikola Tre

Na jednu nádrž Nikola Tre ujede 500 až 1 200 kilometrů v závislosti na jízdním stylu a hmotnosti, kterou za sebou potáhne. Dobití výrobce slibuje zkrátit na pouhých dvacet minut. Na palubě se budou nacházet i speciální senzory, které umožní autonomní řízení.

Do ostrého testování se tahač Tre dostane v roce 2020 a masová produkce započne o tři roky později. Během tohoto času by mělo dojít k rozšíření vodíkových stanic, kde bude tahač moci tankovat. Více informací o tahači se máme dozvědět již v dubnu 2019. Také vás mimochodem napadlo, jak by se asi společnost jmenovala, kdyby se spojila se společností Tesla?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze