Kia představuje technologii Plug&Charge pro snadné dobíjení elektromobilů

1
Kia představuje technologii Plug&Charge pro snadné dobíjení elektromobilů
Fotografie: Kia ČR
  • Premiéru služby Plug&Charge můžeme očekávat u modelu EV9
  • Zákazníky značky Kia čeká mnohem snazší nabíjení
  • Platba se připočte k měsíčnímu vyúčtování podle podmínek příslušné smlouvy

Kia v Evropě pro své elektromobily nabídne novou technologii Plug&Charge. Ta se poprvé představí společně s modelem EV9 a postupně bude k dispozici i pro zbytek elektrifikovaných vozů Kia. Uvedená dobíjecí technologie umožní zákazníkům dobít si elektromobil na kterékoli veřejné dobíjecí stanici podporující Plug&Charge. Díky plně automatickému postupu autentizace se dobíjení spouští okamžitě, tedy bez mezikroku v podobě prokazování totožnosti nebo ověřování. Prostřednictvím této služby získají uživatelé elektromobilů Kia nejnovější, bezpečnou a pohodlnou technologii dobíjení.

„Plug&Charge je velmi praktická technologie odbourávající zbytečnou manipulaci, což pro naše zákazníky znamená rychlejší a hladší odbavení,“ uvádí Sjoerd Knipping, viceprezident pro marketing a produktové plánování ze společnosti Kia Europe. „Tím, že zákazníkům nabízíme elektromobily společně s nejmodernějšími způsobu dobíjení, jim usnadňujeme přechod k trvale udržitelné mobilitě a současně potvrzujeme naši pozici silného hráče na vysoce konkurenčním evropském trhu s elektromobily.“ Plug&Charge je zjednodušeně řečeno vestavěná technologie identifikace, pomocí které vozidlo přímo komunikuje se všemi dobíjecími stanicemi podporujícími tuto technologii. Zákazník jednoduše připojí vozidlo k dobíjecí stanici, čímž se dobíjení automaticky spustí. Služba je plně zabezpečena a žádné další kroky již nejsou zapotřebí. Až doposud musel zákazník před spuštěním dobíjení na dobíjecím místě nejprve ověřit svůj účet, zpravidla pomocí RFID karty nebo mobilní aplikace, jako např. Kia Charge.

Plně zabezpečená služba Plug&Charge je postavena na automatizované výměně digitálních certifikátů mezi vozidlem a dobíječkou, která identifikuje zákazníkův účet a přidruženou smlouvu o poskytování dobíjecích služeb s řidičovým účtem Kia Charge. Uvedenou výměnu certifikátů mezi jednotlivými subjekty zajišťuje ekosystém Plug&Charge poskytovatele Hubject. Subjekty jsou v tomto případě provozovatelé dobíjecích míst (CPO), mobilní operátoři (MO) a výrobci originálních dílů (OEM). Komunikace splňuje mezinárodní standard ISO 15118. Technologie Plug&Charge zjednoduší proces dobíjení při zachování všech výhod aplikace Kia Charge: funkce navigace, informací o tarifech a dostupnosti dobíjecích míst s aktualizacemi v reálném čase, resp. schopnosti rychle filtrovat dobíjecí místa pro elektromobily podle typu připojení, rychlosti dobíjení nebo typu přístupu. Díky nové technologii snadného dobíjení může zákazník nakonec vozidlo jednoduše odpojit a odjet – platba se připočte k měsíčnímu vyúčtování podle podmínek příslušné smlouvy.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Zajimalo by me zda se da tato funkce vypnout v pripade, ze mam cip od jineho poskytovatele s vyhodnejsim tatifem nez od Kii…?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze