Každá čtvrtá objednávka Tesly Model 3 byla zrušena, tvrdí analytik

Každá čtvrtá objednávka Tesly Model 3 byla zrušena, tvrdí analytik
Fotografie: tesla.com
  • Podle analytika Rajvindra Gilla ze společnosti Needha & Co bylo 24 procent všech objednávek stornováno
  • Stejný analytik se domnívá, že Tesla nedokáže vyrobit 100 tisíc kusů Modelu 3, podobně jak to, že její akcie jsou nadhodnocené

Pokud jste sledovali náš poslední Future Cast, tak jste si jistě všimli, že jsme mimo jiné řešili, kolik rezervací Tesly Model 3 bylo stornováno. Když Model 3 spatřil světlo světa, tak se na Teslu valilo spousta rezervací, dokonce se mluvilo o více jak půlmilionovém počtu, což už je slušné číslo.

Podle analytika Rajvindra Gilla ze společnost Needha & Co však bylo od té doby zhruba 24 procent všech rezervací stornováno ještě předtím, než je mohli uživatelé proměnit v objednávky. Důvodem je zejména extrémně dlouhá čekací doba na auto. Zároveň analytik i pochybuje, že Tesla dokáže naplnit svůj cíl vyrobit do konce roku 100 tisíc kusů Modelu 3. Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne. Přesné číslo či procento, kolik objednávek bylo zrušeno, se ale s velkou pravděpodobností nikdy nedozvíme. Tesla tyto údaje z pochopitelných důvodů nezveřejňuje a jediné, co jsme se nyní dozvěděli je fakt, že stíhá vyrábět přes 5 tisíc vozů Model 3 týdně a zároveň že má na tyto modely více než 400 tisíc rezervací. Je však velmi pravděpodobné, že řada lidí dlouhé čekání nevydrží, rezervace stornuje a koupí si konkurenční elektromobily.

Když se ještě vrátíme k Tesle a zmíněnému analytikovi, tak ten se také domnívá, že Tesla do roku 2020 spotřebuje šest miliard dolarů (132 miliard korun). Podle jeho slov jsou akcie Tesly stále velmi nadhodnocené, a to i přes jejich pokles o 16 procent oproti vrcholu v červnu roku 2017.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: NACS, CCS Combo, Mennekess
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze