Interiér Tesly Model Y je prostorný a praktický, má jen jeden nedostatek

2
Interiér Tesly Model Y je prostorný a praktický, má jen jeden nedostatek
Fotografie: youtube.com - MotorTrend Channel
  • Přístrojová deska je stejně jednoduchá jako v Modelu 3 a má také 15" displej
  • Díky vyšším sedačkám je v autě spousta místa a praktický je i zavazadlový prostor
  • Nedostatkem tak je pouze méně prostoru nad hlavou vzadu

Nový elektrický crossover Model Y, který byl dlouho očekávaný, začala Tesla předávat prvním zákazníkům v březnu, ale následná odstávka výroby kvůli novému typu koronaviru zpozdila další dodávky. Ostatně zatím je vůz k dispozici pouze v USA. YouTube kanál MotorTrend Channel ale sehnal Model Y alespoň na prozkoumání interiéru.

Design přístrojové desky je jednoduchý a čistý jako v Modelu 3. Neobsahuje prakticky žádná tlačítka – vše se ovládá přes velký středový displej o úhlopříčce 15 palců. Redaktor Miguel Cortina ale ve videu zdůrazňuje, že jsou ve voze dvě odkládací schránky, přičemž přední je opravdu hluboká a obsahuje i dva konektory USB. A určitě kvitujeme to, že kromě jednoho USB-C je to i klasické USB. Samozřejmě nechybí bezdrátová nabíječka na telefon.

Interiér je prostorný, ale vzadu je nad hlavou málo místa

Miguel Cortina oceňuje i vyšší sedačky, díky kterým vzniká více místa vpředu i na zadních sedačkách. Tam je opravdu hodně prostoru pro nohy a výhodou oproti běžným autům je i absence „středového tunelu“, díky čemuž má mnohem větší pohodlí i cestující uprostřed. I v zadních dveřích pak jsou praktické odkládací prostory a z opěrky zadní sedačky se dá vyklopit široká loketní opěrka s držáky nápojů. Nedostatkem tak je pouze svažující se střecha vzadu, kvůli které mají cestující na zadních sedačkách méně prostoru nad hlavou, redaktor s vyšší postavou se již dotýká stropu.

Praktický je i zavazadlový prostor, který navíc po sklopení zadních sedaček tvoří rovnou plochu, takže se v autě dá i přespat. S tím ostatně má zkušenosti i mnoho majitelů Modelů S i X. Díky absenci palivové nádrže ale i pod podlahou zavazadlového prostoru zůstalo hodně místa. Tento prostor je rozdělen na dvě poměrně hluboké „vany“ pro uložení dalších věcí. A menší odkládací přihrádky jsou i po stranách zavazadlového prostoru.

Ve srovnání s Teslou Model 3 je tedy Model Y výrazně prostornějším a praktičtějším autem. V Evropě si ale budeme muset na první kousky ještě počkat, protože přijdou na trh až se dostaví Gigafactory v Berlíně, kde se Tesla Model Y bude vyrábět.

Tesla Model Y je tu. Dojede až 480 km na jedno nabití

Technické parametry Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 1 921 × 1 624 mm, 2 003 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon324 kW, 441 koní, točivý moment: 493 Nm
Baterie78,1 kWh (75 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,9 kWh / 100 km, dojezd: 542 km
Cena od1 284 900 Kč
Diskuze ke článku
JirkaH
Evropská verze bude mít doufám v kufru plato nebo roletu... A co opěrka hlavy pro pátého? Nemusí v EU být?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze