Hyundai zveřejnil informace o novém Tucsonu Plug-in hybrid

Hyundai zveřejnil informace o novém Tucsonu Plug-in hybrid
Fotografie: hyundai.cz
  • Nový Hyundai Tucson Plug-in Hybrid bude mít pod kapotou 265 koní
  • Základem bude motor 1.6 T-GDi Smartstream
  • V Evropě bude k dispozici od jara 2021

Nový Hyundai Tucson už má pod kapotou mild-hybridy i základní hybrid, ale můžeme se těšit i na plug-in hybrid. Ten nabídne nejen nízkou spotřebu benzínu, za předpokladu využití externího nabíjení, ale i docela velké stádo koní pod kapotou.

Hyundai Tucson (2020) PHEV

Plug-in hybridní pohon reprezentuje nový milník v modelové řadě Tucson,“ říká Andreas-Christoph Hofmann, viceprezident společnosti Hyundai Motor Europe, odpovědný za marketing a produkt. „Zcela nový Tucson nabízí nejširší řadu elektrifikovaných pohonů ve svém segmentu – mild hybridní pohon na benzin nebo naftu a hybridní nebo plug-in hybridní verze. Je to další doklad mimořádného zaměření značky Hyundai na elektromobilitu.

Systémový výkon Tucsonu Plug-in bude 265 koní

Nový Tucson Plug-in Hybrid bude vybaven výkonným a hospodárným poháněcím ústrojím. Základem systému je motor 1.6 T-GDi Smartstream třetí generace. Druhým zdrojem hnací síly je elektromotor s nejvyšším výkonem 66,9 kW (91 k) a maximálním točivým momentem 304 Nm. Jeho napájení zajišťuje sada akumulátorů Li-Pol o kapacitě 13,8 kW. Při společném provozu poskytuje zážehový motor a elektromotor celkový nejvyšší výkon 265 k (195 kW) a maximální točivý moment 350 Nm.

Další součástí systému je šestistupňová automatická převodovka, ovládaná prostřednictvím elektronického systému „shift-by-wire“. Výkon poháněcí jednotky přenáší na vozovku standardně dodávaný pohon všech kol. Nový Hyundai Tucson Plug-in Hybrid je vybaven rovněž aktivními vzduchovými klapkami, které upravují přívod vzduchu k chladiči v závislosti na teplotě chladicí kapaliny, rychlosti jízdy a dalších parametrech. Účelem tohoto systému je snížit aerodynamický odpor vzduchu a zlepšit hospodárnost.

Dojezd na elektřinu přes 50 km, nabíjení 7,2 kW

Stejně jako všechna hybridní vozidla je i zcela nový Tucson Plug-in Hybrid v nižších rychlostech poháněn pouze elektromotorem. Řidiči mohou v případě potřeby zapnout režim zcela elektrické jízdy příslušným tlačítkem. Automobilka ale zatím neudává, do jaké rychlosti dokáže auto jet jen na elektrický pohon, ale většinou to u plug-in hybridů bývá do 130 až 140 km/h. Dojezd na elektřinu by měl být dle metodiky WLTP přes 50 km, ale zatím se jedná o předběžný údaj, takže na oficiální si budeme muset počkat. Tucson Plug-in Hybrid je vybaven palubní nabíječkou o výkonu 7,2 kW a může být nabíjen na nabíjecích stanicích pro elektromobily nebo z wallboxu.

Uložení baterií neomezilo prostor pro posádku ani zavazadla

Díky důmyslnému umístění vysokonapěťové sady akumulátorů pod podlahou nabízí interiér Tucsonu Plug-in Hybrid velkorysý vnitřní prostor. Cestující na sedadlech vzadu si mohou užívat prostoru pro nohy 955 mm. Zavazadlový prostor se v porovnání s předchozím modelem Tucson zvětšil na 558 litrů (+9 %) se vzpřímenými sedadly, resp. na 1 737 litrů (+15 %) se sklopenými sedadly.

Nový Tucson Plug-in Hybrid bude v Evropě nabízen u prodejců Hyundai od jara 2021.

Technické parametry Hyundai Tucson (2020) Plug-in Hybrid

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 500 × 1 865 × 1 653 mm, 1 893 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: 4×4
Výkon195 (132 + 67) kW, 265 (180 + 91) koní, točivý moment: 350 Nm
Baterie13,8 kWh
Nabíjenípalubní: 7,2 kW, konektory: Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 1,4 l / 100 km
Cena od979 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze