Hyundai v Česku začal vyrábět novou elektrickou Konu. Byli jsme u toho

Hyundai v Česku začal vyrábět novou elektrickou Konu. Byli jsme u toho
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • K dispozici budou dvě varianty elektrické Kony
  • Druhá generace modelu Kona narostla ve všech směrech
  • Dojezd vrcholné verze činí 514 km
  • Opět se bude vyrábět v Nošovicích a slavnostní start výroby proběhl právě dnes

Nošovická automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) právě dnes zahájila sériovou výrobu nové generace modelu Hyundai Kona Electric, který navazuje na úspěšnou první generaci. Na slavnostní premiéru jsme se vydali přímo do továrny značky, která leží v Nošovicích. Zde jsme si vůz mohli poprvé prohlédnout zblízka. „Plně elektrickou Konu v Nošovicích produkujeme od března 2020, stala se tak prvním elektromobilem nové generace vyráběným v České republice. Pro náš výrobní závod šlo o neméně přelomovou událost. Nastartovali jsme úspěšnou cestu k elektrizující budoucnosti a čisté mobilitě a aplikovali řadu nových technologií. Hyundai má v segmentu elektromobilů silné postavení, a nepochybuji o tom, že nová Kona Electric bude díky svým kvalitám úspěšným následovníkem předchozí generace,“ podotkl prezident HMMC Changki Lee.

Druhá generace populárního korejského elektromobilu dostala zcela přepracovaný design a tak trošku „baculaté“ tvary. Ty naznačují mezigenerační zvětšení, kdy se rozvor prodloužil o 60 mm (2 660 mm). Tím se zvětšil prostor pro nohy zadních cestujících o 77 mm. O dalších 11 mm se zvýšil strop a na šířku v oblasti ramen nyní naměříme 1 402 mm. Na délku měří novinka 4 350 mm (+150 mm), na šířku 1 825 mm (+25 mm) a na výšku 1 580 mm (+20 mm). Podařilo se také dosáhnout koeficientu odporu vzduchu 0,27. A čím se vlastně odlišuje Kona Electric od zbytku modelové řady? Předně zde najdeme mnohem hladší příď s vyhřívaným a osvětleným nabíjecím portem. Přední nárazník využívá pixelové akcenty jako výplň. Další odkazy na rodinu Ioniq, pro kterou je tento styl typický, najdeme dále na kolech a předních i zadních LED světlech.

Nový Hyundai Kona Electric nabídne nové technologie a užitečné prvky výbavy, které přispívají k bezpečné, síťově propojené a komfortní jízdě. K posunutí konektivity na vyšší úroveň napomáhají nová generace informačního systému, bezdrátové aktualizace mapových podkladů a softwaru řídicích jednotek vozu, panoramatická zobrazovací plocha tvořená dvěma 12,3" displeji a systém digitálního klíče. Ten lze využít pro mobilní telefony nebo hodinky a majitel vozu díky němu odemkne i nastartuje, aniž by musel sahat na klasický klíček. Opět nechybí možnost využít řízení vozu jedním pedálem a v základní výbavě se ocitá kamerový systém se záběrem 360°. Parkovací manévr lze v případě užších prostor zvládnout prostřednictvím dálkového ovládání k vozu, což už známe z jiných modelů koncernu Hyundai/Kia.

Zajímavostí je funkce V2L (Vehicle-to-Load), díky čemuž dokáže nová Kona Electric za pomoci obousměrné palubní nabíječky napájet nebo nabíjet jakékoli elektrické zařízení. Praktičnost zvyšuje umístění elektrických zásuvek v interiéru i exteriéru. Verze Electric bude dostupná ve dvou variantách. Náročnější zájemci mohou sáhnout po verzi s jedním elektromotorem o výkonu 160 kW, která disponuje sadou akumulátorů o kapacitě 65,4 kWh Tato verze dle WLTP ujede až 514 km. Základní verze oproti tomu nabídne akumulátor s kapacitou 48,8 kWh a elektromotor o výkonu 114,6 kW. Bateriové články jsou vyráběny v závodu LG Energy Solution v polské Wrocławi. Baterie jsou pak do finální podoby kompletovány v nošovické průmyslové zóně, a to v provozu společnosti Mobis v prostorách bývalé haly Převodovkárna č. 2, kde byly do konce roku 2021 vyráběny manuální převodovky.

Do konce roku 2023 má být vyrobeno 21 000 vozů nové generace elektromobilu Hyundai Kona Electric, v příštím roce pak půjde o 50 000 aut. Kona Electric bude v HMMC nově vyráběna ve verzi s pravostranným řízením pro Velkou Británii, Irsko či Kypr. Novými destinacemi, kam bude mířit elektromobil z Nošovic, se stane také např. Turecko, Izrael, ale i exotický Reunion či Guadalupe.

Technické parametry Hyundai Kona (2023) Electric 65.4 kWh

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 355 × 1 825 × 1 575 mm, 1 698 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon160 kW, 218 koní, točivý moment: 255 Nm
Baterie68,5 kWh (65,4 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 100 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14,7 kWh / 100 km, dojezd: 514 km
Cena od1 039 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze