Hyundai nabídne odemykání a startování auta pomocí chytrého telefonu

3
Hyundai nabídne odemykání a startování auta pomocí chytrého telefonu
  • Technologie umožní odemknutí vozidla, jeho nastartování a jízdu bez klasického klíče
  • Digitální klíč identifikuje uživatele, automaticky nastaví vůz a usnadňuje sdílení vozidel
  • Technologie bude v nových vozidlech Hyundai a Kia představena ještě letos

Určité technologie využívají především prémiové automobilky. A občas dokonce jen jejich vlajkové lodě. Za posledních pár let je však dobře vidět, že technologie, která dříve byly dostupné v autech za několik milionů korun, je dnes dostupná i v daleko levnějších modelech. Takovým příkladem za pár let může být i odemykání automobilu pomocí chytrého telefonu.

Odemykání auta pomocí NFC

Donedávna měl tuto technologii například Mercedes či BMW. Nově ho nabídne také Hyundai. Nový digitální klíč bude možné stáhnout prostřednictvím aplikace a použít jej až pro čtyři oprávněné osoby, přičemž zcela nahradí klasický klíč.

Digitální klíč lze stáhnout pomocí aplikace pro mobilní telefon. Technologie Near Field Communication (NFC, komunikace nablízko) následně detekuje přítomnost autorizovaného mobilního telefonu s digitálním klíčem v těsné blízkosti dveří vozidla.

Antény NFC pro identifikaci vstupu jsou umístěny v rukojetích dveří řidiče a spolujezdce. Anténa pro spuštění motoru je umístěna v bezdrátové nabíjecí podložce uvnitř vozu. Po odemknutí vozidla může uživatel spustit motor tak, že umístí smartphone na bezdrátovou nabíjecí podložku ve středové konzoli a stiskne tlačítko Start/Stop motoru na palubní desce.

Uživatelské nastavení vozu je uloženo v paměti vozidla. Jakmile je klíč rozpoznán, nastavení se automaticky přizpůsobí – včetně polohy zrcátek, sedadel a volantu, jakož i ovládacích prvků pro systémy audio, video a navigace či head-up displej.

Digitálním klíčem Hyundai lze pomocí vzdáleného ovládání prostřednictvím telefonu ovládat vybrané systémy vozu. Pomocí komunikace přes Bluetooth mohou uživatelé uzamknout a odemknout vozidlo, aktivovat alarm nebo nastartovat motor. Jakmile se navíc na trh dostanou vozidla s autonomními parkovacími funkcemi, očekává se, že bude možné tímto způsobem dálkově ovládat i je.

Digitální klíč přinese výhody velice širokému spektru budoucích zákazníků společnosti Hyundai a umožní nové inovační systémy pro sdílení vozidel,"řekl Ho Yoo, vedoucí skupiny Electronics Development Group společnosti Hyundai Motor Group. „Zkoumáme další způsoby, jak využít tento typ technologií, abychom výrazně zvýšili zážitek z jízdy a užívání vozů."

Diskuze ke článku
1Strike
Pokud to je z hlediska bezpečnosti zmáklý, tak proč ne? Už se mi nestane, že se budu muset vracet pro klíče, protože mobil mám u sebe pořád.
Peskys
Za mě rozhodně krok kupředu, ne? Plno zapomětlivých lidí tuto inovaci určitě ocení, nemyslíte? Přeci jen i mě osobně se stalo, že jsem zapoměl klíčky doma, ale s mobilem se mi tohle nestane, jak to máte vy?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze