V pondělí méně výkonu, v pátek více rekuperace. Kia dovolí měnit parametry auta

V pondělí méně výkonu, v pátek více rekuperace. Kia dovolí měnit parametry auta
  • Řidič bude moci prostřednictvím svého chytrého telefonu uzpůsobovat sedm klíčových výkonových parametrů
  • Nově získáte i možnost sdílení uživatelských nastavení online
  • Ochranu informací zajistí technologie blockchainu
  • Kia má plán zavést technologii v budoucích modelech značky

Automobilka Kia oznámila dokončení vývoje technologie nastavování výkonových parametrů na základě spárování chytrého telefonu s elektromobilem, umožňující uživatelům přizpůsobovat klíčové funkce prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu. Tato inovace je v tomto odvětvím naprostou novinkou.

Aplikace pro upravování výkonu od automobilky Kia

Řidiči mohou pomocí uvedené technologie uzpůsobovat sedm výkonnostních parametrů: nejvyšší točivý moment elektromotoru, funkce zapalování, zrychlování a zpomalování, intenzitu rekuperačního brzdění, maximální rychlostní omezení, odezvu a využití energie pro soustavu klimatizace.

Podíl elektromobilů na trhu soustavně roste, zejména v oblasti půjčoven nebo sdílení automobilů, a tak nová technologie umožní řidičům stáhnout si svůj profil ze serveru a následně svá uživatelská nastavení použít v libovolném elektromobilu, za jehož volant se chystají usednout. Sedadlem řidiče to však nekončí. Uživatelé mohou svá vlastní nastavení sdílet online a též si vyzkoušet specifická nastavení jiných uživatelů. Zákazníci dále mohou aplikovat nastavení doporučená automobilkou v závislosti na stavu cest, od venkovských silnic přes centra měst až po horské masivy.

K zabezpečení uživatelských nastavení během jejich odesílání a sdílení na serveru bude automobilka Kia využívat technologii blockchainu. Při odesílání a sdílení vlastních nastavení tak systém šifruje klíčové výkonnostní parametry v síti blockchainu tak, že vytváří nové bloky dat a ukládá je do distribuovaného datového úložiště, čímž zamezuje neoprávněné manipulaci s daty.

Jelikož značka Kia má v plánu do roku 2025 uvést 16 nových elektrifikovaných modelů, včetně pěti hybridů (HEV), pěti plug-in hybridů (PHEV), pěti elektromobilů (EV) a jednoho modelu na palivové články (FCEV), je předpoklad, že technologie bude implementována postupně do všech budoucích modelů značky Kia s alternativním pohonem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze