Už i vozy od Hyundai budeme moci ovládat přes chytré telefony

Už i vozy od Hyundai budeme moci ovládat přes chytré telefony
  • První model, který umožní ovládat některé funkce z chytrého telefonu, bude Hyundai Ioniq
  • Podpora všech modelů bude na českém trhu spuštěna v roce 2020
  • Půjde především o informace, zda je automobil zamčený, popřípadě si budete moci spustit klimatizaci a podobně

Hyundai vylepší zážitky evropských zákazníků z cestování automobilem nabídkou síťově propojených služeb Bluelink pro všechny své modely. Výrobce automobilů zahájí postupné uvádění těchto služeb na trh v modelové řadě Ioniq ve druhé polovině letošního roku. V průběhu nadcházejících dvou let bude tato nabídka postupně rozšířena na celou produktovou řadu v rámci uvádění nových produktů na trh.

Konektivita hraje v moderní mobilitě zásadní roli. Systém Hyundai Bluelink proto kombinuje inteligentní automobilové a informační technologie s cílem poskytovat řidičům vozidel značky Hyundai ještě více komfortu, bezpečnosti a praktičnosti. Síťově propojené služby Bluelink budou k dispozici všem zákazníkům, kteří zvolí nový palubní systém AVN, jenž je dodáván s 10,25" dotykovým displejem s děleným zobrazováním.

Bluelink propojí řidiče se svým vozem prostřednictvím chytrého telefonu a aplikace Bluelink. Aplikace umožní zákazníkovi kdykoli a odkudkoli kontrolovat stav svého vozidla, ovládat některé jeho funkce, sledovat jeho pohyb a na dálku odesílat příkazy. Díky systému Bluelink může řidič svůj vůz ovládat, i když není v jeho interiéru. Aplikace umožňuje uživateli zamknout a odemknout dveře vozu z komfortu obývacího pokoje, nebo po práci cestou k parkovišti. Pokud uživatel zapomene vůz zamknout, bude mu do chytrého telefonu odeslána zpráva s upozorněním. Zákazníci mohou pomocí funkce „Vyhledat můj vůz“ také dálkově lokalizovat svůj vůz v přeplněné oblasti pomocí mapy v aplikaci svého chytrého telefonu. Koncem roku 2019 bude též možné „Vyhledat můj vůz“ pomocí aktivace houkačky a světel vozidla. Diagnostický systém vozidla také může zkontrolovat důležité funkce a o výsledku informovat řidiče.

Bluelink také zvyšuje bezpečnost silničního provozu. Do chytrého telefonu zákazníka odesílá zprávy s upozorněními, dojde-li k ohrožení zabezpečení vozidla, nebo když dveře zůstaly odemknuté. Standardním prvkem výbavy je nyní také eCall. Kromě manuálního tlačítka eCall naváže tento systém automaticky spojení se záchrannými službami, aby byla zajištěna rychlá pomoc cestujícím v případě vážnější nehody, při níž senzory aktivují airbagy. Zákazník si může například zapnout i klimatizaci svého vozu pomocí aplikace v chytrém telefonu, a to již před odjezdem, nebo vyhřát či ochladit interiér svého vozu během horkého nebo chladného počasí.

Aplikace budou k dispozici jak pro telefony s Androidem a iOS. Na českém trhu budou služby Bluelink v plném rozsahu uvedeny v průběhu roku 2020.

Hyundai Ioniq Electric – test

Technické parametry Hyundai Ioniq electric (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 4 470 × 1 820 × 1 450 mm, 1 495 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon88 kW, 120 koní, točivý moment: 295 Nm
Baterie28 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 69 kW, palubní: 7 kW,
SpotřebaKombinovaná: 11,5 kWh / 100 km, dojezd: 280 km
Cena od859 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze