Další crowdfundingový projekt chce dostat bezdrátový Android Auto do starších aut

Další crowdfundingový projekt chce dostat bezdrátový Android Auto do starších aut
Fotografie: Carsifi
  • Malá krabička se připojí k autu a zajistí bezdrátové spojení s mobilem
  • Stojí asi 2 tisíce Kč a k dispozici by měla být v listopadu
  • Protože se jedná o crowdfundigový projekt, lze předpokládat zpoždění

Android Auto není potřeba čtenářům těchto stránek blíže představovat. Tento systém umožňuje efektivně a bezpečně propojit obrazovku v autě s mobilním telefonem. Řidič pak má k dispozici navigaci, přehrávání hudby a notifikace – na větší obrazovce a také bez nebezpečného rozptylování kvůli telefonu v držáku. Jediným, avšak výrazným nedostatkem je nutnost propojit telefon s autem pomocí kabelu. Pomalu se prosazují bezdrátové jednotky v autech a mobilní telefony s Androidem 11 a vyšším rovněž podporují bezdrátový přenos. Pro většinu uživatelů to však stále znamená nutnost otravného rituálu s kabelem.

I z toho důvodu zaznamenal projekt AAWireless značný úspěch. Malou krabičku postačí připojit k autu, nakonfigurovat telefon a pak si jen užívat toho, jak se obě zařízení automaticky propojí po každém nastartování vozidla. Netrvalo dlouho a objevil se další podobný projekt. Tentokráte nese název Carsifi a začíná vybírat peníze na svůj rozjezd na platformě kickstarter.com.

Carsifi

Jeho funkčnost je prakticky stejná jako u zmiňovaného AAWireles. Znamená to, že automobil musí umět Android Auto, stejně jako mobil má mít Android 9 a vyšší. Teoreticky by mohl běžet už s Androidem 6, ale pouze v experimentálním režimu. Ve srovnání je vidět, že Carsifi je fyzicky výrazně menší (65 × 35 mm), což vám pomůže bezdrátovou jednotku snáze schovat a nezabere tolik místa ve středovém tunelu. Další přidanou hodnotou je „kouzelné tlačítko“, kterým můžete přepínat připojení mezi různými telefony. To se hodí obzvláště v případě, kdy se v jednom autě střídá více lidí. Pomocí aplikace v telefonu můžete zařízení konfigurovat, ale výrobce slibuje, že jej bude ve většině případů nutné pouze připojit a pak můžete vyrazit na cestu.

Crowdfunding není nakupování

Pokud se vám toto zařízení líbí, pak stačí přispět 89 dolarů (asi 2 tisíce korun) na jeho vývoj a výrobu a může být vaše. Ale pozor, zmiňovaný odkaz nevede na e-shop, ale na crowdfundigovou platformu. To znamená, že je vaše platba je považována za dar, který výrobce posléze odmění také darem v podobě produktu.

Carsifi

Nejprve se však musí nashromáždit cílová částka, ani pak ale není jisté, že se vše zadaří, protože mohou nastat „objektivní překážky“. Některé projekty se tak nedostanou vůbec do fáze realizace, u ostatních je zpoždění prakticky jistotou. Kupříkladu u projektu Cosmo Communicator se redakční přístroj opozdil o 14 měsíců z důvodu celosvětové pandemie nemoci COVID-19. Již zmiňované AAWireless, které jsme objednali také do redakce na test, mělo podle původních informací dorazit v červnu, nyní je termín stanoven na říjen. Důvodem je všeobecný nedostatek počítačových čipů. Lze proto předpokládat, že ani Carsifi nestihne plánované dodávky v listopadu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze