Hyperloop možná již brzy spojí Budapešť, Vídeň a Bratislavu

Hyperloop možná již brzy spojí Budapešť, Vídeň a Bratislavu
  • Slovenská vláda je již se společností v jednání
  • Teoreticky by dráha systému Hyperloop mohla vzniknout v roce 2020
  • Rychlost přepravy přesahuje 1 200 km/h

Budoucnost je tu nějak moc brzo. Slovenská vláda jedná se společností Hyperloop Transportation Technologies o možnosti postavení dráhy mezi Bratislavou, Vídní a Budapeští. Šéf společnosti Dirk Ahlborn již u našich sousedů navštívil několik ministerstev a univerzit a podle dostupných informací byl nadšený.

S prvotním nápadem na zcela nový způsob dopravy přišel Elon Musk, zakladatel PayPal, Tesla Motors nebo SpaceX (ten se právě vývojem systému Hyperloop zabýval). Myšlenka ho možná napadla při sledování animovaného seriálu Futurama. Hyperloop funguje na principu potrubí, ve kterém se obrovskou rychlostí pohybují kapsle se sedadly pro pasažéry. Rychlost jednotlivé kapsle může přesáhnout i 1 200 km/h, neboť kapsle nemusí překonávat žádný odpor vzduchu – v potrubí je vakuum. Kapsle budou poháněny elektrickou energií, kterou zajistí sluneční svit pomocí solárních panelů umístěných na potrubí. Teorie je taková, že dopravní prostředek spotřebuje pouze okolo deseti procent získané energie a zbytek bude distribuován do elektrické sítě.

Systém by měl na Slovensku vzniknout do roku 2020, dle mého názoru však jde o celkem sebevědomý plán. Stačí se podívat na pár úseků dálnice D1, a čtyři roky na vybudování celé dráhy mezi třemi státy se jeví jako utopie. Na světě zatím není ani jedna funkční trasa, v Kalifornii se pouze pracuje na 8kilometrové testovací dráze. Výstavba hyperloopu by však měla být levnější a rychlejší než v případě železnice. Doba cestování by se při tom měla extrémně zkrátit, a to i ve srovnání s letadlovou dopravou.

Zdroj: engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze