Hyperloop dosáhl nového rychlostního rekordu. Připsali si ho Němci

1
Hyperloop dosáhl nového rychlostního rekordu. Připsali si ho Němci
  • Rekord byl stanoven v rámci soutěže Hyperloop Pod Competition
  • Vítězství uzmuli studenti z Technické univerzity v Mnichově
  • Jejich řešení dosáhlo maximální rychlosti 463 kilometrů v hodině

Dopravní systém Hyperloop, jehož duchovním otcem je vizionář Elon Musk, je v současné době ve fázi vývoje. Nečekejte však, že by na něm pracovali zaměstnanci Muska v některé z utajených laboratoří. Elon Musk naopak uvolnil svůj nápad celému světu a na této technologii nyní může pracovat v podstatě každý.

Hyperloop

Hyperloop je vizí dopravního systému, který skrze vakuový tubus posílá speciální kapsule, ve kterých budou cestovat lidé, popřípadě zboží. Cestovní rychlost v tunelu by měla dosahovat téměř rychlosti zvuku, a tak by se mělo jednat o jeden z nejrychlejších dopravních prostředků planety.

I přesto, že Musk technologii daroval celému světu, na ní rozhodně nezanevřel. Aby vývoj Hyperloopu co nejvíce podpořil a urychlil, rozhodl se pod hlavičkou SpaceX pořádat pravidelnou soutěž s názvem Hyperloop Pod Competition, které se mohou účastnit jednotlivé týmy, aby v tunelu dlouhém 1,6 kilometru předvedly schopnosti svých dopravních prostředků Hyperloop. O soutěži informoval server techcrunch.com

V minulém ročníku se stali vítězi studenti z Technické univerzity v Mnichově, kterým se podařilo odeslat kapsli na druhý konec tubusu maximální rychlostí 457 kilometrů v hodině, čímž drtivě porazili svou konkurenci.

I v letošním ročníku se podařilo studentům z Technické univerzity v Mnichově dosáhnout vítězství, když jejich kapsle vyvinula maximální rychlost 463 kilometrů v hodině. Stejně jako v loňském roce byl i letos náskok mnichovských studentů drtivý. Třetí tým EPFL dosáhl maximální rychlosti 238 kilometrů v hodině a druhý nejrychlejší tým Swisloop měl nejvyšší rychlost 257 kilometrů v hodině.

Vítězný tým Hyperloop Pod Competition 2019

O novém rychlostním rekordu informoval na svém Twitteru i sám Elon Musk, který se také celé soutěže účastnil. Kromě toho prozradil i to, že v příštím ročníku budou týmy soupeřit v tunelu dlouhém 10 kilometrů, který jim umožní naplno představit schopnosti svých technologií.