Arabští šejci se při cestě hyperloopem budou mít jako králové

Arabští šejci se při cestě hyperloopem budou mít jako králové
  • Na designu pracovala trojice firem
  • Mezi nimi byla i společnost Designworks patřící pod BMW Group

Společnost Designworks je poradenská firma, která spadá pod BMW Group. To by asi nebylo tak zajímavé, pokud by se nedala do kupy s o mnoho zajímavější společností Virgin Hyperloop One a úřadem Road and Transport Authority of Dubai. Společně toto trio vytvořilo návrh designu prototypu pro kapsli hyperloop plánovanou v Dubaji. Tento návrh měl nedávno svoji celosvětovou premiéru v Dubaji na akci Měsíc inovací. Široká veřejnost tak měla poprvé možnost prohlédnout si reálný prototyp hyperloopu v životní velikosti.

Virgin Hyperloop One

Kapsle pro přepravu osob, která by díky elektromagnetickému pohonu měla ve vakuovém tunelu jezdit rychlostí až 1 080 km/h, pravděpodobně umožní přepravu z Dubaje do Abú Zabí za 12 minut. Společnost Virgin Hyperloop One v současnosti jedná o druhé fázi vývoje s úřadem RTA a má jasný cíl – postavit celosvětově první přepravní systém hyperloop na území Spojených arabských emirátů nebo na Středním východě.

Firma Designworks pomáhala především v oblasti kritického myšlení a tvorbou vizuální identity prototypu a ztvárnění interiéru pro pasažéry. Největší výzvou při stavbě kapsle bylo vytvoření pohodlného a zajímavého interiéru bez oken, ve kterém musel být splněn základní požadavek – cestující musí během celé jízdy sedět. V takové rychlosti totiž nepřipadá v úvahu nějaké cestování vestoje.

Uvnitř najdete vícesměrové, individuálně ovládané osvětlení, digitální displeje a prvotřídní komfort. V kapsli byste se měli cítit, jakoby vám někdo kapsli ušil na míru. Mnozí včetně nás ovšem uvěří, až se poprvé svezou. Nejlépe pak v první třídě, kde cestující najdou polohovací kožená sedadla s dotykovým displejem a ambientním osvětlením. Sedadla jsou vyhřívaná i odvětrávaná a na zabudovaných displejích si cestující budou moci pustit, co budou chtít. Celý design by měl být speciálně pozměněn pro bohaté šejky. Designéři se inspirovali tradičními arabskými vzory a vzhled je prý spjat s kulturním dědictvím království.

Zdroj: press.bmwgroup.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze