Honda uvede vodíkový plug-in hybrid. Už brzy

9
Honda uvede vodíkový plug-in hybrid. Už brzy
Fotografie: Honda
  • Japonská automobilka dokončuje vývoj vozu, který tu bolestně chyběl
  • Kombinace palivového článku a domácího nabíjení by mohla být průlomem
  • Vzniká na základě nové generace Hondy CR-V

Podle greencarreports.com Honda potvrdila, že v roce 2024 uvede pohon, který by mohl vyřešit několik bolestivých slabin vodíkových palivových článků, především dosud řídkou síť plnicích stanic. Protože i vůz s palivovými články je de facto elektromobilem s trakční baterií, použije do něj baterii o něco větší a přidá možnost domácího dobíjení. Vznikne tak plug-in hybrid s palivovými články místo spalovacího motoru, tedy kombinace, po níž fanoušci vodíkového pohonu už dlouho volají. Novinka, jejíž název zatím neznáme, ale můžeme si zaspekulovat, že by to mohla být třeba CR-V Fuel Cell (soudě podle Clarity Fuel Cell), vznikla na základě čerstvě uvedené nové Hondy CR-V, která se v Evropě zatím neprodává.

V tuto chvíli ovšem vůbec není jasné, zda se na podobnou novinku může těšit i v Evropě. Vyrábět se totiž bude v americkém závodě Ohio, kde se v současné chvíli produkuje malosériový supersport Honda NSX. Dává to smysl, i když v celých USA je v současné době k dispozici jen 54 veřejných plničem vodíku. Honda totiž navázala spolupráci s GM a bude s ním sdílet právě technologii palivových článků. Svůj nový vodíkový model, který má pomoci splnit závazek vyrábět v roce 2040 pouze vozy bez lokálních emisí, také Honda míní vyrábět v tisících ročně, tedy řádově více než bývalé Clarity FC, kterých vznikaly pouze stovky. Honda dosud neprozradila ani žádné technické podrobnosti.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Věřím, že se dva nebo tři fanoušci najdou. někteří lidé mají rádi co nejsložitější přístroje, které mají neuvěřitelně malou účinnost, známe to ze spalovacích motorů :) nic složitějšího jak HEV + vodíkový pohon už snad vymyslet nelze.
Martin Lacina
Martin Lacina
"kombinace, po níž fanoušci vodíkového pohonu už dlouho volají"

Oni existují nějací fanoušci vodíkového pohonu?
Já znám jen pár pracovníků z trollích farem, kteří za tuto technologii na objednávku petroheadů lobují...
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Musí se chudým udělat práce tak se to dělá složitější 😀

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze