Hamburk přešel od slov k činům a vyhlásil válku dieselům. Kdo bude následovat?

Hamburk přešel od slov k činům a vyhlásil válku dieselům. Kdo bude následovat?
  • Prozatím jde o dvě rušné ulice v centru města
  • Dopravní odborníci to vidí jako velký nesmysl
  • Emise v daných ulicích se sníží, ale lokálně se zvednou

O zákazu či nějakém omezení dieselových automobilů v Evropě se už nejen mluví. V Německu nejvyšší správní soud v Lipsku umožnil, aby města zakazovala vjezd autům se staršími dieselovými motory. Netrvalo to dlouho a první německé město koná, a to hned poměrně razantně.

Mapa Hamburk

Hamburk do dvou ulic v centru nebude pouštět automobily, které nesplňují normu Euro 6. Navzdory nevelkému rozsahu zákazu nastane podle místních obyvatel chaos a zatížení emisemi ještě vzroste.

Nejen místní obyvatelé, ale také dopravní odborníci z tohoto kroku nemají radost. V daných ulicích podle všeho emise opravdu klesnou, ale automobily budou muset tyto ulice objíždět a celkově v dané oblasti emise porostou. Ve finále tedy nařízení pomůže několika obyvatelům, kteří bydlí v daných ulicích, ale ostatním lidem nikoli.

Hamburk se dostal do podobné situace jako Praha. Na jednu stranu se město snaží zakázat vjezd starým automobilům, ale pak tu jsou lodě, které se na celkových emisích města podílejí nemalou měrou.

Celých 210 tisíc automobilů, které jsou v Hamburku přihlášeny, nesplňují emisní normy. Zůstává však i jedna velká neznámá – nikdo neví, jak se auta budou kontrolovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze