Jaký mají nájezd elektromobily v Německu oproti fosilním autům?

8
Jaký mají nájezd elektromobily v Německu oproti fosilním autům?
Fotografie: BMW
  • Elektromobily mají za rok najeto 12 127 km, auta na benzín pouze 10 210 km
  • Průměrný roční nájezd auta v Německu je 11 230 km

Jedním z mýtů ohledně elektromobility je fakt, že si někteří lidé myslí, že je elektromobil vhodný jen k jízdám „kolem komína“. To razantně vyvrátila nedávno zveřejněná německá studie společnosti Check24, která porovnala nájezd benzínových, naftových, plug-in hybridních a čistě elektrických aut. Výsledky ukazují, že pro většinu není elektromobil jen druhé nebo třetí auto do rodiny.

Společnost Check24 v rámci svých pojistných smluv zjišťovala, kolik kilometrů jednotliví klienti najedou se svým vozem za rok. Řidiči elektromobilů ujeli za rok v průměru 12 127 km, což je o 18,8 % více než řidiči benzinových vozidel, kteří za rok v průměru najedou 10 210 km. Dost překvapivé číslo se objevilo u naftových aut, která jsou primárně určena na dlouhé tratě. Byl u nich evidován průměrný roční nájezd 13 049 km, což je jen o 7 % více než u elektromobilů. 12 763 km najedou majitelé hybridních aut. Průměrný nájezd všech vozidel bez rozdílu pohonu v Německu je 11 230 km.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Německý nájezd na jejich vzdálenostech je jen něco přes 10tis, tedy je skutečně pravda že český bude díky menším vzdálenostem zástavby, hustější vlakové síti nebo mnohem lepší integrované dopravě někde kolem těch 7tis/rok.

Pak musím ke své nevoli dodatečně přiznat všem odpůrcům, že se průměrně Čechům BEV vzhledem k vyšším pojistkám dražších vozů jen na ceně paliva nemůže reálně opravdu asi nikdy vyplatit... další elektromýtus zbořen...
Pavel Fischer
Pavel Fischer
Jedním z mýtů ohledně elektromobility je fakt, že si někteří lidé myslí, že ušetří za benzín, nebo naftu. Pokud stát přijde o daně s PHM, zdraží vám energie a jídlo. Stát musí takový výpadek daně nějak kompenzovat ... takže další elektromýtus zbořen ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze