Expert varuje: z tradičních automobilek přežije jen Ford, ostatní zkrachují

2
Expert varuje: z tradičních automobilek přežije jen Ford, ostatní zkrachují
Fotografie: Ford
  • Sandy Munro je známý analytik a konzultant, populární zejména v komunitě Tesla
  • Má za sebou zkušenosti z vysokých pozic v automobilovém průmyslu
  • Proslavil se ale rozebíráním elektromobilů a podrobným hodnocením jejich konstrukce

Ačkoliv má Sandy Munro vlastní, velice úspěšný YouTube kanál Munro Live, kde zveřejňuje velkorysé testy elektromobilů, podrobné technické analýzy či rozhovory (aktuálně třeba s Elonem Muskem), tentokrát nás zaujalo video z jiného, rovněž populárního kanálu. Ten se jmenuje Solving Money Problem, věnuje se akciím z automobilového trhu a moderátor Steven Mark Ryan si pro nové vydání vybral Munroovu analýzu a polemizuje s ní. Ta samotná analýza je ovšem natolik zajímavá, že stojí za připomenutí. Samozřejmě s důležitou poznámkou, že jde o osobní názor a analýzu pana Munroa.

Tento chytrý pán s obrovským technickým rozhledem totiž tvrdí, že ze současných automobilek má šanci přežít jen Ford. Jak už to u amerického pohledu na věci vezdejší, není zcela jasné, zda tím byl myšlen Munroův domácí region, nebo celý svět. I tak jde ale o zajímavé tvrzení, které navíc zjevně pochází především z podrobného pohledu na konstrukci jednotlivých automobilů. Těžko soudit, nakolik do svých úvah pan Munro zařadil i ekonomické aspekty, ale jeho závěry přesto stojí za povšimnutí.

Kromě Fordu totiž podle něj přežije Tesla a pro někoho možná překvapivě i Rivian. Ten podle pana Munroa vyrábí natolik skvělá auta, že by měla být dražší. A pravděpodobně také budou muset být, aby Rivian dosáhl kýžené profitability. Pan Munro si totiž Rivian R1T pořídil domů, aby s ním nahradil stávající Jeep Wrangler 4xe. Natolik se mu zalíbil, že jej původně ani nechtěl rozebrat, ale nakonec to udělal. A má prý pro výrobce spoustu rad, jak snížit výrobní náklady. Ostatní prý nemají šanci přežít, a to se týká jak zavedených výrobců, tak dalších startupů.

Co si o tom myslíte vy?

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Myslel jen USA a tam to mozny je.
Josef L
Josef L
Fanda do Tesly, ostatní výrobci jsou podle něj potomci, holt další "Nostradamus" ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze