„Groteskní“ ePrix Valencie plnou přehmatů a bouraček vyhrál Mercedes a de Vries

„Groteskní“ ePrix Valencie plnou přehmatů a bouraček vyhrál Mercedes a de Vries
Fotografie: Formule E
  • Formule E zažila první ePrix na vodě
  • Celkem 5krát musel na trať zpomalovací vůz
  • Neustálé bilancování energie stálo spoustu týmů dobrý výsledek
  • Vyhrál Nyck de Vries z Mercedesu, kolega Vandoorne vyšplhal z posledního místa na třetí

Už před závodním víkendem ve Valencii varovali tamní meteorologové před deštivým počasím a předpověď jim vyšla na první dobrou. Už v sobotu se tak konal závod Formule E na vodě. Ze smolaře vítězem, a to doslova, se stal tým Mercedesu. Vyhrál Nyck de Vries, jehož konečným třetím místem podpořil Stoffel Vandoorne. de Vries si přitom s sebou z Říma přivezl penalizaci poklesu 5 míst na startu za kolizi v posledním kole a Vandoorne se po vítězné kvalifikaci propadl na poslední příčku na startu kvůli porušení pravidel ohledně zacházení s pneumatikami.

V průběhu závodu byl ale na trať povolán celkem pětkrát zpomalovací vůz v důsledku různých nehod. Poprvé už ve druhém kole po střetu Andrého Lotterera a Sébastiena Buemiho. V důsledku dalších kolizí nedokončili Maxmilian Guenther (BMW), Sérgio Sete Camara (Dragon/Penske), Mitch Evans (Jaguar) i Lotterer (Porsche). Jakýmsi vedlejším účinkem všech těchto nehod byly početné re-kalkulace energie pro zbytek závodu. Mnoho týmů však v této disciplíně chybovalo a právě špatné propočty ostatních vynesly Mercedes na výsluní jinak podmračeného dne.


Pro vysvětlenou se stalo to, že týmy byly s výjezdy safety caru nuceny znovu a znovu zvažovat délku závodu a k tomu přenastavovat úroveň energetické hladiny. Tyto výpočty narušilo ještě krátce před koncem jedno vyjetí zaváděcího vozu, načež po jeho zajetí zpět do pit lane nastal sprint do cíle. Jenomže během posledního kola u mnoha aut začala svítit 0 % energie. Někteří jezdci cílovou pásku neproťali, zatímco jiní šnečím tempem do cíle dokázali dojet. Následně je pak ale čekala diskvalifikace za nezbytné minimum energie, které musí mít po skončení závodu.

Naopak velmi dobře si se situací poradil Mercedes. de Vries ke konci disponoval větším množstvím energie než kdokoli jiný, čehož využil v poslední kolech a oficiálně vyhrál o 13 sekund. Druhý nakonec dokončil Nico Mueller, který se jinak v závodě pohyboval až ve druhé polovině startovního pole. Podobným skokanem, z posledního na třetí místo, se stal zmiňovaný Vandoorne.


Oficiálně bylo v cíli klasifikováno nakonec pouze 9 pilotů. Největšími smolaři se stali jezdci Mahindra Racing. Jak Alex Lynn, tak Alexander Sims jeli v době „normální“ části závodu na stupních vítězů, oba byli po ukončení závodu diskvalifikováni.

Z pohledu celkového postavení v šampionátu převzal místo lídra sobotním vítězstvím de Vries. Hájit se přitom bude muset především před kolegou Vandoornem, který je druhý. Na třetí pozici klesl Sam Bird. Shodný počet bodů s ním má nicméně i Robin Frijns. Mezi týmy je situace totožná – první Mercedes je následovaný Jaguarem a Envision Racing. Další závod je na programu v neděli od 14:30.

Výsledková listina 1. ePrix Valencie

P. Pilot Tým Ztráta Nejrychlejší kolo Bodový zisk
1. N. de Vries Mercedes-Benz Formula E Team 1:40.713 25
2. N. Mueller Dragon/Penske Autosport +13.128 1:40.187 18
3. S. Vandoorne Mercedes-Benz Formula E Team +24.886 1:41.813 15
4. N. Cassidy Envision Racing +36.903 1:41.530 12
5. R. Rast Audi Sport ABT Schaeffler +51.605 1:42.15 10
6. R. Frijns Envision Racing +52.985 1:39.611 9
7. L. di Grassi Audi Sport ABT Schaeffler +2:41.946 1:42.463 6
8. J. Dennis BMW i Andretti Autosport +3:07.061 1:41.904 4
9. J. E. Vergne DS Techeetah +4:19.582 1:43.012 2
O. Turvey NIO 333 FE Team DNF
T. Blomqvist NIO 333 FE Team DNF
N .Nato ROKiT Venturi Racing DNF
E. Mortara ROKiT Venturi Racing DNF
P. Wehrlein TAG Heuer Porsche Formula E Team DNF
A. Lotterer TAG Heuer Porsche Formula E Team DNF
M. Evans Jaguar Racing DNF
S. Camara Dragon/Penske Autosport DNF
M. Guenther BMW i Andretti Autosport DNF
S. Buemi Nissan e.dams DNF
O. Rowland Nissan e.dams DSQ
A. Sims Mahindra Racing DSQ
A. da Costa DS Techeetah DSQ
A. Lynn Mahindra Racing DSQ
S. Bird Jaguar Racing DSQ

Sestřih 1. ePrix Valencie

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze