Future Port Prague 2018 zavřel své brány. Co bylo na výstavě k vidění?

Future Port Prague 2018 zavřel své brány. Co bylo na výstavě k vidění?
  • Mohli jste si prohlédnout a vyzkoušet ty nejlepší technologické vychytávky
  • Naskytla se vám i možnost seznámit se s jejich vývojem v budoucnosti
  • Výstavě kralovaly 3D tiskárny, drony a virtuální realita
  • K vidění bylo i mnoho pro fandy elektromobility

V tržnici v pražských Holešovicích jste si 6. a 7. září mohli na výstavě Future Port Prague prohlédnout a vyzkoušet ty nejlepší technologické vychytávky současnosti. Kromě exhibice technologií všeho druhu je Future Port také o přednáškách, které probíhají kontinuálně celý den, a bylo možné se zúčastnit i workshopů.

Výstavě kralovaly především 3D tiskárny, drony, virtuální realita a produkty mixující tyto technologie s dalšími, dále samozřejmě elektronické dopravní prostředky a systémy k jejich vylepšení. Pro fandy elektromobility bude stát za zmínku účast carsharingové společnosti re.volt carsharing s autíčkem City Spirit a motorkou Super SOCO TS 1200 R či stánek Valeo prezentující systémy pro autonomní řízení a další asistenční prvky.

Alza.cz měla na výstavě bohaté zastoupení a jeden z jejich stánků byl zaměřen pouze na elektromotorky, kterých má největší český e-shop velmi bohatou nabídku. K vidění byly modely TS 1200 R a TC od společnosti Super SOCO, elektrická Čezeta, Energica EsseEsse 9, Zero model S i FX a k vyzkoušení na testovacím okruhu byly všechny modely společnosti Kuberg. Z elektrokol bylo asi nejzajímavější Kinazo E-1, což je první elektrické enduro na světě vytištěné na 3D tiskárně. Další, co stojí za zmínku, je stánek Škoda Auto, který zde prezentoval Škodu Vision X a svůj koncept městské dopravy Smart City. Asi největší lahůdkou byla elektrická formule společnosti ABB.

K nahlédnutí byl stánek Alza Future Home, kde jste si mohli prohlédnout nejmodernější technologie určené pro domácnost. Stánek byl rozdělen na jednotlivé místnosti (kuchyň, obývací pokoj, koupelna, zahrada, ...) a v každé z těchto místností jste se mohli na jednotlivé technologie podívat a nastudovat si o nich více. Na výstavě jste si dále mohli vyzkoušet a prohlédnout brýle pro nevidomé Orcam MyEye 2, které využívají HD kameru ke zpracovávání vašeho okolí a prostřednictvím mikrofonu vám například předčítají, oznamují datum a čas a také rozpoznávají obličeje, takže víte, s kým si povídáte a kdy má dotyčný narozeniny.

Společnost ABB zde prezentovala svého robotického pracovníka budoucnosti YuMi, určeného pro práce s malými součástkami. YuMi disponuje dvojicí flexibilních paží s úchopovým ústrojím a kamerami pro lepší orientaci. Dalším trhákem byly autonomní drony určené k vykonávání nejrůznějších činností jak jednotlivě, tak ve formacích. Když jsme u dronů, za zmínku určitě stojí závodní aréna společnosti Rotorama, která zde pořádala závody dronů, což byla dechberoucí podívaná. Za zmínku stojí také témata týkající se budoucího objevování vesmíru, školství, bydlení a recyklace.

Na výstavě bylo od každého tématu k vidění a poslechu mnoho. Jestli jste si letošní ročník nechali uniknout, příští rok byste takovou chybu udělat neměli.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze