Light Rider je elektrická motorka z 3D tiskárny

Light Rider je elektrická motorka z 3D tiskárny
  • Celý rám motorky je vytištěn pomocí 3D tisku
  • Futuristický design má i další funkce, než pouze zaujmout
  • Díky své jedinečnosti se cenovka vyšplhá vysoko nad milion korun

Díky možnostem dnešních technologií a jednoduchosti konstrukce elektrických motorek mají designéři při jejich navrhování dosti volnou ruku a dává to prostor pro vytváření netypických a úchvatných tvarů karoserie. A přesně tím se řídili designéři společnosti APWorks, která je součástí Airbus Group, když vymýšleli superlehkou elektromotorku Light Rider.

Zajímavostí na této motorce je, že rám byl kompletně vytištěn na 3D tiskárně, a to pomocí vrstev kovového prášku a speciálního leteckého hliníku Scalmalloy o tloušťce pouhých 30 mikronů. Díky technologii 3D tisku bylo možno dosáhnout těchto bionických tvarů, což by nebylo možné při použití běžných metod. Díky tomu váží celý rám pouze 6 kilogramů a celá motorka neuvěřitelných 35 kilogramů včetně baterie.

Do této pevné a superlehké konstrukce je usazený 6kW elektrický motor s točivým momentem 130 Nm, jehož zásluhou je akcelerace z 0 na 50 kilometrů v hodině otázkou pouhých 3 vteřin. Rychlost se poté zastaví na maximu 80 kilometrů v hodině. Baterie je snadno vyjímatelná a na jedno nabití ujedete 60 kilometrů. Počítá se s produkcí pouhých 50 kusů a jak tomu u jedinečných věcí bývá, musíte za ni řádně zaplatit, v tomto případě 50 tisíc eur, čili nějaký 1 milion 280 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze