Kinazo E-1, elektrické kolo za půl milionu

Kinazo E-1, elektrické kolo za půl milionu
  • Kinazo E-1 je první horské kolo na světě vytištěné na 3D tiskárně
  • Váží okolo 20 kilogramů
  • Díky 3D tisku máte možnost nakonfigurovat si celé kolo přesně podle vašich potřeb

Na začátku byla myšlenka postavit něco, co na světě ještě není. Kolo se zabudovaným motorem a baterií, do kterého se všichni zamilují na první pohled. Kolo přizpůsobitelné každé váze, postavě i stylu jízdy, jaký si zákazník zvolí. Kolo s jedinečnou možností dokončit a nakonfigurovat si jej přesně podle vlastních potřeb. Tato myšlenka se stala realitou díky 3D tisku hliníkovým práškem, který se rychle vyvíjel a umožňoval nejen výrobu jednotlivých produktů, ale také tisk návrhů, které tradiční metody nemohly zvládnout. Inovativní technologie 3D tisku optimalizuje aktivní hmotnost, geometrii a různé technické parametry s výrazně nižšími náklady a dlouhými výrobními zpožděními.

Společnost Kinazo po letech tvrdé práce a vývoje představila koncem loňského roku první elektrické horské kolo vytištěné na 3D tiskárně. Vyvážená geometrie rámu s vyladěným těžištěm umožňuje dynamickou a agresivní jízdu v extrémním terénu. Plně integrovaná baterie podporuje elegantní a poutavý design rámu. Inteligentní elektronický řídící systém pracuje prostřednictvím mobilní aplikace připojené k GPS navigaci.

E-1 byl vytištěn na Concept Laser X Line 2000R, který je vlastně největším sériově vyráběným tavícím strojem. Tato 3D tiskárna je založena na technologii Direct Metal Sintering Laser (DMLS), která využívá přesný laser s vysokým výkonem pro mikrovlnné svařování práškových kovů a slitin, a to za účelem vytvoření plně funkčních kovových součástí. Díky koncepční laserové tiskárně bylo nakonec možno vytisknout části rámu e-biku jako jednotlivé kusy namísto tisku menších částí (první prototyp byl svařen z 11 kusů). Kinazo E-1 nabízí široké možnosti přizpůsobení, jako je geometrie modifikovaná na tělo jezdce, specifický design, tvar, výztuž, nebo dokonce materiálová mikrostruktura.

Samotný motor váží pouze 3,4 kilogramu a nabízí výkon 250 W. Baterie váží necelé 3 kilogramy a má kapacitu 14 Ah, takže celé kolo váží okolo 20 kilogramů. Pořídit si ho můžete za 20 000 eur, tedy za půl milionu českých korun.

Kinazo E-1 letos získalo díky svému jedinečnému designu cenu od prestižní agentury Red Dot.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze