Fresco Motors představilo unikátní elektrický sedan. Má se Tesla začít bát?

Fresco Motors představilo unikátní elektrický sedan. Má se Tesla začít bát?
  • Prvotina firmy nese název Reverie
  • Z 0 na 100 by se měla dostat do dvou sekund, a to není jediná zajímavost
  • Společnost zatím neuvedla cenu, objednávat vůz však již lze

O Fresco Motors jste dost možná do této chvíle ještě nikdy neslyšeli, ovšem tato norská společnost dává konceptem svého elektrického sedanu jasně najevo, že by se mohlo v budoucnu jednat o velkého hráče. Vůz by měl totiž nabídnout neuvěřitelnou techniku i dovednosti.

Fresco Motors Reverie

Norsko je elektromobilům zemí zaslíbenou, ovšem nenajdeme zde ani jednoho výrobce tohoto typu vozů. To by však chtěla změnit norská společnost Fresco Motors, která nyní odhalila svůj první projekt jménem Reverie.

Jedná se o celoelektrický sedan s uhrančivým designem, který tak lehce evokuje původní prototyp Tesly Modelu S s lehce sraženou přídí. Velikostně by se dal automobil zařadit mezi Model S a Model 3, tedy dva v Norsku velice oblíbené elektromobily. Na délku má 4,8 metru, na šířku 2,2 metru a výška činí 1,4 metru.

Norský startup prozatím odhalil pouze rennder vozu, protože jak se zdá, v tuto chvíli nemá ani funkční prototyp. I přesto automobilka slibuje, že se její vůz bude moci pochlubit neuvěřitelnou specifikací a nabídne velice zajímavé funkce.

Co se výkonu týče, vůz by měl být schopen zrychlení z 0 na 100 za pouhé 2 sekundy a maximální rychlosti až 300 kilometrů v hodině. Pohánět by jej měl indukční elektromotor na střídavý proud, který bude kombinován se čtyřstupňovou automatickou převodovkou s funkcí Overdrive. Je však trochu zklamáním, že jsme se zatím nedočkali čísel ohledně dojezdu. Automobilka uvedla pouze to, že majitelé tohoto vozu nebudou muset mít z nedostatečného dojezdu žádné obavy. Právě naopak.

Velice zajímavá je vize přenosných baterií ve voze. K nim automobilka říká: „Mezi majiteli vozidel se spalovacími motory je běžné, že mají kanystr. Proč by vlastníci elektrických vozidel neměli mít to samé?“ Jen těžko odhadovat, jak by takový systém vypadal a fungoval, na první pohled se však nejedná o zcela zcestnou myšlenku. Je tedy možné, že vůz bude umožňovat vložení menší nouzové baterie, která bude sloužit k dojetí k nejbližší nabíjecí stanici.

Pokud vás vůz skutečně zaujal, již nyní si na něj můžete udělat předběžnou rezervaci. Cena ani časový harmonogram však zatím zveřejněny nebyly.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze