Fiat už nebude vyrábět šedá auta. Ne, není to vtip

Fiat už nebude vyrábět šedá auta. Ne, není to vtip
Fotografie: Fiat
  • Šedá přitom byla jednou z nejoblíbenějších barev v nabídce
  • Fiat chce podle vlastních slov rozvíjet image značky radosti, barev a optimismu
  • Oznámení přichází pravděpodobně také jako poutač pozornosti na blížící se premiéru elektrického Fiatu 600e

Značka se vzdává jedné z nejoblíbenějších barev a bude se soustředit výhradně na odstíny, které odrážejí italské moře, slunce, zemi a oblohu, alespoň tak uvádí změnu v tiskové zprávě, na níž upozornil britský Autocar.


Fiat chce podle vlastních slov rozvíjet image značky radosti, barev a optimismu. Počínaje modelem 600 (více si o něm můžete přečíst zde), který se začne prodávat koncem tohoto roku jako odpověď italské firmy na Jeep Avenger, začne turínská automobilka vztahovat své odstíny k Itálii – konkrétně k moři, slunci, zemi a nebi. To má dodat vozům Fiat na příslušných trzích osobitý ráz a zajistit firmě konkurenční výhodu. Toto oznámení přichází pravděpodobně také jako poutač pozornosti na 4. červenec, kdy má zažít oficiální premiéru právě elektrický Fiat 600e. Ten by měl mít baterii s 54 kWh, nabídnout dojezd 400 km a nabíjení rychlostí až 100 kW. Stejně tak by měl zaujmout prostorným interiérem díky elektrické platformě e-CMP2.

Generální ředitel společnosti Fiat Olivier Francois k tomuto překvapivému kroku řekl: „Porušili jsme pravidla: rozhodli jsme se zastavit výrobu šedých vozů Fiat. Je to náročný a převratný krok, jehož cílem je dále posílit vedoucí postavení značky Fiat jako značky radosti, barev a optimismu. Tato změna přináší nové hodnoty 'dolce vita' a italskou DNA, kterou značka ztělesňuje.“ Odstranění barvy doprovází nový slogan: „Itálie. Země barev. Fiat. Značka barev.“


Fiat v současné době nabízí pět modelů: 500, elektrický 500, 500X, Panda a Tipo – všechny jsou nyní k dispozici v bílé, oranžové, červené, modré, zelené, zlaté a černé barvě. Každé barvě přitom dala firma jméno, které odráží italskou krajinu. Tento krok přichází po řadě změn, které Fiat provedl ve zbytku své modelové řady před přechodem na plně elektrickou strategii do roku 2030. Firma bude i nadále vyrábět malé vozy a v příštích pěti letech plánuje uvést na trh pět nových modelů, které se připojí ke stávajícímu elektrickému Fiatu 500e. Víme také, že kromě toho pracuje na řadě modelů na nových platformách inspirovaných elektrickým konceptem Centoventi 2019, který by mohl oživit značku Panda.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze