Extreme E má za sebou první vážnější testy, za volantem se objevil i Bottas

Extreme E má za sebou první vážnější testy, za volantem se objevil i Bottas
Fotografie: extreme-e.com
  • Ve Francii proběhly šestidenní testy vozů Extreme E
  • Všichni účastníci se svezli ve stejném prototypu od Spark Racing Technology
  • Původně utajeným účastníkem byl i pilot formule 1 Valteri Bottas

Start závodní série elektrických SUV nazvané Extreme E už je prakticky za dveřmi, a tak i příprava na sezónu začíná nabírat na obrátkách. I když několik testů, většinou individuálních a neoficiálních, již proběhlo, doposud se nejednalo o zkoušku takříkajíc „naostro.“

Testy pod hlavičkou šampionátu se uskutečnily minulý týden na jihu Francie poblíž obce Lastours zhruba na půli cesty mezi městy Toulouse a Montpellier, kde se jelo již podruhé. Lokalita byla vybrána s ohledem na profilový charakter trati, která na jezdce spolu s týmy čeká v sezoně. Podle současné rallycrossové jedničky, Švéda Timmyho Hansena, její profil odpovídal specifikům motokrosového okruhu.

„Je to totálně odlišný svět, než na jaký jsem zvyklý. Nikdy předtím jsem nejezdil bokem napřed, ale tady slidovat musíte. Je to něco, co se teprve učím, ale zároveň si to užívám,“ líčil své pocity jeden z účastníků testů Jean–Éric Vergne. „Prvních pár kol jsem se takřka znovu učil řídit auto, protože dosavadní zkušenosti z formulových sérií jsou naprosto jiné. Ze začátku jsem se držel více při zemi, ale pokrok jsem zaznamenal velmi rychle, což byl příjemný pocit,“ dodal.

K testu dostali všichni stejný prototyp závodního vozu Oddessey 21 E–SUV od výrobce Spark Racing Technology. Tatáž společnost vyrábí šasi i pro formuli E. Do konce října má firma každému z týmů dodat po jednom voze. Potvrzených týmů je zatím osm. Testy v souhrnu trvaly šest dní a vidět byly i osobnosti z jiných kategorií motorsportu, které zatím nefigurují na soupisce žádného z přihlášených týmů. Nejvýraznější postavou testů se stal Valteri Bottas, současný pilot F1 v barvách Mercedesu. Perličkou je, že jeho účast měla zůstat utajena, nicméně Finský závodník se pochlubil několika snímky na sociálních sítích. Mezi ostatními účastníky figurovali Jérôme D'Ambrosio, Jean–Éric Vergne, Sophia Floersch, Billy Monger nebo Oliver Bennet a zmiňovaný Hansen a další.


Hansen, který bude závodit v tandemu s Catie Munnings za tým Andretti, je jen jednou z hvězd, kterou utvářející série nalákala. Ambasadorem se stal například Sébastien Ogier. Zřejmě největším úlovkem je však šestinásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton. Ačkoli individuálně do bojů o premiérový titul nezasáhne, vyšle za sebe vlastní tým X44. Jeho soupiska zatím zveřejněna nebyla. Zatím stejně je to i v případě Vergne. Francouz společně s Adrianem Neweyem, technickým guru s nálepkou geniálního konstruktéra F1, založili tým nesoucí název Veloce. Zda se ale sám Vergne posadí za volant zůstává nadále nejasné. Sám k tomu dodává: „Ještě jsme nerozhodli, jestli i já budu závodit.

Zajímavostí je, že současný zaměstnavatel Vergne ve formuli E, čínská stáj Techeetah, rovněž podala přihlášku k účasti v Extreme E. Dalšími testy budu závodní simulace, které jsou na programu v prosinci. Následně se pak už série přesune do Senegalu, kde svou pouť koncem ledna odstartuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze